Nieuw vaandel voor eeuwenoud Soester Gilde

© Gilde Soest
SOEST/SOEST - Het Soester Gilde heeft een nieuw vaandel. De oude dateerde uit 1998 en was door het vele gebruik versleten.
De presentatie van het vaandel is een serieuze aangelegenheid. Het doek werd donderdagavond door een pastoor ingezegend. Op het vaandel staan beeltenissen van Sint Aechten, de patrones van de club, de gildeboom en het wapen van de Heren van Gaesbeek aan wie het gilde de naam dankt.
Afgelopen Koningsdag hebben in Amersfoort Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima over het oude vaandel gelopen als symbool van het feit dat het gilde aan de regerend vorst onderdanig is.

RIJKE HISTORIE

De geschiedenis van het Soester Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Aechten Schuttersgilde van Soest gaat terug tot de 14e eeuw. Met buksen en bogen verdedigden de gildebroeders, die allemaal geboren moesten zijn in Soest, hun bezittingen.
Dat kon tijdens ruzies over de grenzen met naburige dorpen, maar mogelijk hebben ook de plunderingen in de strijd tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland een rol gespeeld.

GILDEFEESTEN

Het nieuwe vaandel kan dit weekend voor het eerst in het echt worden gezien tijdens de afsluiting van de jaarlijkse Gildefeesten. Voor de fuif met optredens van onder meer Tino Martin, Monique Smit en Josylvio zijn nog kaarten te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.