RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Steeds meer daklozen: geen bed meer over bij Utrechtse opvang

1/2
UTRECHT - Het aantal daklozen in ons land is de afgelopen jaren flink toegenomen. Naar schatting waren er in 2009 bijna 18.000 mensen die in de open lucht moeten slapen. Nu zijn dat er ruim 39.000, schat het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoeveel daklozen er exact zijn, is niet duidelijk. Het CBS maakt op basis van een aantal bronnen een schatting. Daaruit blijkt ook dat het aantal daklozen tussen de 18 en 30 jaar nˇg meer is toegenomen. In heel het land zijn het de jonge daklozen verdrievoudigd in tien jaar.

Kijkje in de nachtopvang van De Tussenvoorziening


De Tussenvoorziening vangt daklozen op in Utrecht. Ook daar merken ze veel van de drukte de laatste jaren, vertelt manager Marie-JosÚ Spithoven. "Dat is natuurlijk geen gezond signaal. Het geeft aan dat heel veel mensen in Nederland buiten de boot vallen en aangewezen zijn op voorzieningen. Twee jaar terug hadden we ook weleens dat bedden onbezet waren. Momenteel zit alles constant vol. Het is echt worstelen, met de bedden die we hebben. Incidenteel lukt het ook niet, maar we zijn aan het kijken hoe we de capaciteit kunnen vergroten."

Momenteel zit alles constant vol."
Marie-JosÚ Spithoven, manager Tussenvoorziening

Volgens Spithoven zijn er in Utrecht al extra bedden bijgekomen. Maar de oplossing zit vooral in een betere doorstroming. Nu is het, eenmaal in de opvang, moeilijk om uiteindelijk een huis te krijgen. "Als mensen in de opvang uiteindelijk weer naar zelfstandig wonen kunnen, dan moet die woning er ook zijn. Daar zit op dit moment de verstopping. Utrecht en de woningbouwcorporaties zijn daar wel actief mee bezig, om te kijken wat op de korte termijn extra kan worden geleverd. Als de doorstroom wordt verbeterd, wordt toegang krijgen voor mensen aan de instroomkant ook weer makkelijker."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -