Baarn zet vrijwilligersleger in tegen Japanse Duizendknoop

© Wikimedia Commons
BAARN - Baarn betrekt inwoners bij de strijd tegen de Japanse Duizendknoop. De gemeente roept vrijwilligers op om de woekerplanten met wortel en tak uit te roeien. Het gevecht met het hardnekkige onkruid zal waarschijnlijk jaren duren.
De Japanse Duizendknoop is in de negentiende eeuw als tuinplant naar Europa gehaald en werd in 1886 voor het eerst in het wild gezien in de omgeving van Baarn. Tegenwoordig vermeerdert hij zich zo snel dat hij inmiddels als plaag wordt gezien. De plant verdringt in veel gemeenten inheemse soorten, en tast zelfs bestrating, riolen en funderingen aan.

SCHADELIJK GIF

Om de verspreiding te stoppen is een landelijk protocol opgezet. Baarn hoopt dat een legertje vrijwilligers de plant met de hand te lijf gaat. De gemeente wil zo voorkomen dat er schadelijk gif moet worden ingezet en dat ze hoge arbeidskosten moet maken.
Vrijwilligers worden opgeroepen om zo'n acht keer per jaar een halve dag te scheppen en te plukken. De wortels van de Japanse Duizendknoop kunnen worden uitgegraven. Daarna kan de plant worden uitgeput door opkomende stengels steeds uit de grond te blijven trekken. Volgens de groenmedewerker van Baarn wordt die klus gaandeweg steeds lichter en is de plaag na drie jaar wel onder controle.

HANDEN UIT DE MOUWEN

Inwoners van Baarn steken al regelmatig de handen uit de mouwen om in groepen of individueel zwerfafval op te ruimen. Wie de gemeente wil helpen bevrijden van de Japanse Duizendknoop kan zich via de website van Baarn aanmelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.