RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Weggeefkastje gestolen: "Het was juist zo'n mooi project en uit een goed hart geboren"

1/2
UTRECHT - Wie weet iets af van de mysterieuze verdwijning van 'Het Gulle Kastje', een project van de Utrechtse Charlie van Zuilekom? Het weggeefkastje, waar mensen levensmiddelen die ze niet meer gebruiken kunnen achterlaten voor iemand die het harder nodig heeft, is sinds dinsdag verdwenen. "Ik snap echt niet waarom iemand dit project wil boycotten. Het was juist zo gezellig en uit een goed hart begonnen."

Op het Joke Smitplein, een zijstraat van de Nachtegaalstraat, stond sinds ongeveer drie maanden het fleurige kastje. "Het was een tweezijdig project: aan de ene kant wilde ik er voedselverspilling mee tegengaan en tegelijkertijd was het ook bedoeld voor mensen die wat krap bij kas zitten. Ik zette er ook weleens wat extra's in, bijvoorbeeld voor mensen die in de bijstand zitten en voor wie iets extra's te eten welkom is", vertelt initiatiefneemster Charlie van Zuilekom.Het idee kreeg ze van de Amerikaanse Jessica Mcclard, die kastjes bouwde voor eten en andere producten, bedoeld voor mensen die het minder breed hebben. De Amerikaanse bedacht dat naar aanleiding van de minibiebjes, kastjes waaruit mensen gratis boeken kunnen pakken.

VAN BANANEN TOT ZEEWIER

"Iedereen op het pleintje vond het kastje leuk. Er kwamen steeds weer nieuwe producten in, van bananen tot zeewier en van tandpasta tot Nescafé-koffiecups. En kwam van alles in en het ging er ook weer uit, het project liep goed en iedere week werd er wel iets geruild."

Ze baalt dan ook ontzettend dat het kastje nu verdwenen is. "Heel gek, sinds dinsdag is hij weg en vanochtend stond er ineens een paaltje op de plek van het kastje. Die is niet in de grond gezet, maar staat gewoon los. Het lijkt me daarom niet dat de gemeente dat paaltje daar neer heeft gezet."

STUDENTENGRAP

Zo langzamerhand krijgt ze wel een gevoel wat er aan de hand kan zijn. "Het is natuurlijk de tijd van de introductieweken voor nieuwe studenten. Misschien dat er een vereniging mee aan de haal is gegaan?"

Wie er ook achter de diefstal zit, diegene heeft in ieder geval veel moeite moeten doen om het kastje te ontvreemden. "Mijn handige buurman, die ook klusjesman is, had het kastje heel goed vastgeschroefd. De schroef en bout lagen er nog."

Ze hoopt dan ook dat iemand iets is opgevallen. "Het kastje is alle kleuren van de regenboog, dus misschien is hij ergens anders gespot in Utrecht. Ik heb er speciaal een e-mailadres voor aangemaakt: gullekastje@gmail.com, in de hoop dat ik daar wat tips op krijg."

 De handige buurman had het kastje strak vastgeschroefd. De handige buurman had het kastje strak vastgeschroefd. | Foto: Charlie van Zuilekom


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht