Margreet: "we moeten durven praten over psychische aandoeningen"

Margeet ontmoet deelnemers aan de Socialrun.
Margeet ontmoet deelnemers aan de Socialrun. © RTV Utrecht
UTRECHT - Een burn-out, depressie of een angststoornis: honderdduizenden mensen hebben er last van. Een kleinere groep, maar nog altijd ettelijke duizenden patiënten per jaar, heeft ernstige psychische problemen. Gek eigenlijk, dat we er zo weinig over praten. Deelnemers van de Socialrun willen daar verandering in brengen. Margreet volgt ze in de aanloop en tijdens de Socialrun.
50% KANS
We staan er liever niet bij stil, maar de kans dat we in het leven forse psychische klachten krijgen is bijna 50%. Het zijn confronterende cijfers, zeker als je je bedenkt dat we niet graag over psychische klachten praten. "Praten over hoe het écht met ons gaat, kunnen we eigenlijk niet zo goed." zegt Margreet, "zeker in deze tijd waarin het standaard antwoord op de vraag "hoe gaat het met je?" vaak "Goed, druk!" lijkt te zijn.
In 2012 wordt de eerste Socialrun gelopen. In een langweekend rennen ze vanuit Soesterberg met drie teams in de stromende regen een estafette rond het IJsselmeer. Het doel van bedenker Frank Bonekamp is een loop te organiseren waarmee aandacht gevraagd wordt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hij wil laten zien dat de clienten waar hij dan nog veel mee werkt écht wel iets kunnen presteren.

ANNE EN FRANK

De run wordt een succes en het deelnemersveld groeit ieder jaar: vorig jaar waren er al bijna 1000 deelnemers. Eén van hen is Anne Marsman. Anne is psycholoog én ervaringsdeskundige. Jaren geleden werd ze geattendeerd op de Socialrun. Na één telefoongesprek met organisator Frank was het duidelijk: aan dit evenement moest ze meedoen. Niet alleen omdat ze fanatiek hardloopster is, vooral ook om aandacht te vragen voor psychische kwetsbaarheden. Ze kan dan nog niet bedenken dat ze een aantal jaar later met Frank in het huwelijksbootje stapt.
Zelf krijgt Anne al jong te maken met depressieve gevoelens. Ze kan die gevoelens moeilijk delen en ontwikkelt een eetstoornis. De Socialrun brengt haar veel. "Ik heb er niet alleen mijn man leren kennen", lacht Anne. "Ook het samen iets presteren. Met elkaar praten over waar het wel en niet goed gaat en laten zien dat echt iedereen er toe doet."
De komende vijf weken praat Margreet met 8 deelnemers aan de Socialrun en leert wat ze drijft, hoe het met ze gaat en waarom het zo belangrijk is open te zijn over psychische klachten.
Tijd voor meer openheid over psychische problemen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.