Scholen Eemnes weer begonnen, ouders nemen ventilatoren mee op hete eerste dag

© Caspar Huurdeman
EEMNES - Voor kinderen in Eemnes is vandaag het nieuwe schooljaar alweer begonnen. Omdat het de komende drie dagen 31 tot 33 graden wordt, namen enkele ouders ventilatoren mee voor hun kinderen.
De meeste schoolgebouwen hebben geen ingebouwde airconditioning, zegt Maria Rigter tegen RTV Utrecht. Zij is de directrice van OBS de Zuidwend. Daarom deed een van de leraren een oproepje aan ouders.
Enkele ouders gaven gehoor aan die oproep en namen ventilatoren mee het schoolplein op. "Als achterin de klas een ventilator staat, kunnen kinderen daar af en toe even hun hoofd bij houden", zegt Rigter. De Zuidwend heeft een plat dak, daarom kan het zeker op de bovenste verdieping erg warm worden.

REGIO NOORD

Eemnes is samen met Abcoude de enige Utrechtse plaats waar kinderen vandaag voor het eerst weer naar school gaan. Die plaatsen vallen onder de regio noord, in tegenstelling tot de rest van de provincie.
De leerkrachten zijn vorige week al begonnen met de voorbereidingen, vertelt juf Hedwig van groep drie van de Mariaschool in Eemnes. "Ik heb de dossiers van de leerlingen doorgelezen en heb verder niet veel gedaan deze vakantie. Dus ik ben er klaar voor. We gaan straks eerst naar buiten met z'n allen en dan verwelkomen we de leerlingen. We zingen dan het schoollied", vertelt ze enthousiast.
Ook meester Mike van groep acht staat te popelen om weer te beginnen: "Tijdens de laatste week van de vakantie lees ik ook de dossiers door. Als je er lang uit bent, is het ook lastig om weer te starten. De vakantie mag wel een weekje korter", aldus meester Mike. Dat wordt beaamd door Juf Hedwig: "De leerlingen komen er ook lastig weer in, na zo'n lange vakantie."

DERTIEN WEKEN VAKANTIE

De leerlingen van de basisschool hebben duidelijk minder zin om te beginnen dan hun docenten: "Ik heb er geen zin in. Het is altijd vervelend op school. We moeten dit jaar heel veel leren en daar heb ik geen zin in", laat een jongen uit groep zeven weten. "Bij mij begint het jaar altijd verkeerd, altijd", vult een klasgenoot hem aan. "Zes weken vakantie is niet lang. Dertien weken is goed", oppert weer een ander.
Dertien weken vakantie lijkt juf Monica ook wel een goed idee: "Maar dan moeten ze wel op zaterdag naar school anders lukt het programma niet", grapt ze.
Meerdere ouders gaven gehoor aan de ventilator-oproep van een van de leraren.
Meerdere ouders gaven gehoor aan de ventilator-oproep van een van de leraren. © Caspar Huurdeman
Directeur Elmar denk dat zijn leerlingen vanzelf weer zin krijgen om te beginnen: "Het begin is altijd zwaar. Maar een goed begin is het halve werk. Let maar op: aan het einde van de middag zijn ze er weer helemaal klaar voor."

LERARENTEKORT

De leerlingen van de Mariaschool hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken dat ze geen docent hebben. De school heeft voldoende leerkrachten: "We moeten alleen geen leerkrachten hebben die ziek worden, dan hebben we een probleem. Het is dus wel spannend", laat juf Hedwig weten.
"We zijn er trots op dat we het rond hebben gekregen dit jaar", vult de directeur aan. "Leerlingen naar huis sturen, zou ik echt het allerergste vinden dat er is."
Het was vanochtend erg druk op het schoolplein in Eemnes.
Het was vanochtend erg druk op het schoolplein in Eemnes. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.