De stukken zijn getekend: Utrecht richt de blik op 'La Vuelta Holanda'

De Vuelta kan officieel van start gaan in Utrecht
De Vuelta kan officieel van start gaan in Utrecht © La Vuelta Holanda
UTRECHT - De Utrechtse delegatie die dit weekend in Spanje was voor de start van de Ronde van Spanje kijkt terug op een goed bezoek. De Vuelta a España trapte zaterdag af met een ploegentijdrit. Die werd onder meer gade geslagen door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en wethouder economische zaken Klaas Verschuure.
Naast de bestuurlijke delegatie, was ook het Business Peloton Utrecht in Torrevieja. De trip was niet alleen om de renners te bekijken en van het mooie weer te genieten. Zo zette Van Zanen zijn handtekening onder LaVueltaHolanda, het officiële document voor de start van de ronde volgend jaar in Utrecht.
"Met die handtekening is die start nu juridisch rond," legt wethouder Verschuure uit. Verder is er vooral ook gekeken hoe de zaken geregeld zijn achter de schermen. De Utrechtse afvaardiging sprak met het gemeentebestuur onder meer over het parcours en over de veiligheid. Ook wilden de Utrechters weten hoe de inwoners bij de ronde zijn betrokken en wat er bijvoorbeeld is gedaan aan duurzaamheid.
De stukken werden getekend terwijl de financiering nog niet volledig sluitend is. Er ontbreekt nog een half miljoen euro. Toch is dat volgens Verschuure geen risico. "We zouden natuurlijk niet ervoor gaan en het contract tekenen als we niet voldoende middelen zouden hebben. Die hebben we."
"Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan, op basis daarvan kan de Vuelta van start gaan in Utrecht", vervolgt Verschuure. "Maar, als we het binnen alle ambities die we hebben willen organiseren, dan zou het fijn zijn als er nog wat meer geld bij zou kunnen komen." Verschuure gaat ervan uit dat dit geld nog wel binnen kan komen. "Daarover zijn we nog volop in gesprek met het bedrijfsleven."
Nog iets minder dan een jaar, en dan moet hetzelfde spektakel door de Domstad trekken. Gehoopt wordt op eenzelfde succes als de start van de Tour de France in 2015. 14 augustus is de stad het toneel van een ploegentijdrit, en de dag erna finisht de etappe op het Utrecht Science Park. De renners zijn ook in Noord-Brabant te bewonderen, onder meer in Den Bosch en Breda.
Daarom gaan Van Zanen en Verschuure aan het eind van deze editie van de Vuelta met de bestuurlijke collega's uit het Zuiden van het land terug naar Spanje, voor de officiële overdracht van de koers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.