RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hondengevechten gingen volgens verdachten niet om geld: "Het was om stoer te doen"

SOEST - Vier verdachten uit Amersfoort, Zeist en Soest staan vandaag voor de rechter. Ze worden er van verdacht tussen 2014 en 2016 hondengevechten georganiseerd te hebben. Hiernaast zouden ze illegaal honden hebben gefokt en medische handelingen op de dieren hebben uitgevoerd.

Volgens verdachte Batikan Y. (33) uit Soest werd er niet gegokt tijdens gevechten. Het was puur om te kijken welke hond sterker was. "Je beseft ergens wel dat het fout is. Maar iedereen op Facebook doet het. Ik zou het nu nooit meer doen. Ik ga niet meer op Facebook. Ik wil er niet meer over lezen", verklaarde hij aan de rechter vanmorgen.


NOOIT MEER DOEN

Verdachte Stephanie B. (33) uit Amersfoort vertroetelde haar hondje Mini. Toch liet ze de viervoeter meedoen met de gevechten. Waarom ze dat deed, weet ze niet: "Ik kan het niet uitleggen. Maar het ging absoluut niet om geld", aldus B. "Ik hield echt van die honden. Het is erg dat sommige honden afgemaakt moesten worden. Ik kan het niet uitleggen. Ik zal het nooit meer doen. Het heeft me kapot gemaakt."

De rechter vindt het lastig te geloven dat het niet om geld ging. Batikan Y. stuurde de filmpjes de hele wereld over. "Dat was alleen maar om stoer te doen. Ik praat nou ťťnmaal veel. Alsof je zegt dat mijn papa sterker is dan jouw papa", aldus Batikan. "Kinderen spelen als soldaatjes, maar dat maakt ze nog geen echte soldaten", vult hij aan.


De twee staan terecht samen met Dogukan Y. (35) uit Amersfoort en Daniel van de W. (35) uit Zeist. Drie van hen worden behalve voor het organiseren van hondengevechten en het laten vechten van hun eigen pitbulls onder meer vervolgd voor het fokken van agressieve honden. Alle vier worden ze beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

Maar van een georganiseerd verband was volgens de verdachten geen sprake. Dat Dogukan Y. aan de financiele knoppen zou hebben gedraaid en kosten voor voer en dierenartsen zou hebben betaald, werd door zijn broer Batikan weggewuifd: "Hij heeft een baan, een gezin, geen honden. Ik heb een bijstandsuitkering. Hij hielp me soms met geld. Maar lang niet altijd wist hij waarvoor het was." Dogukan Y. beriep zich volledig op zijn zwijgrecht

AFGEMAAKT

De verdachten werden aangehouden in oktober 2016 na een anonieme tip over een illegaal hondengevecht in Amersfoort. De politie trof toen bij de verdachten 26 slecht verzorgde en vermagerde vechthonden aan. Zestien honden werden na een agressiviteitstest afgemaakt. Volgens Batikan Y. is dat deels de schuld van de overheid.


De verdachten staan ook morgen en overmorgen nog voor de rechter. Verslaggever Peter Huting is bij de rechtszaak aanwezig en doet verslag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht