Soest waarschuwt niet voor eikenprocessierups uit angst voor pottenkijkers

© Caspar Huurdeman
SOEST - In Soest zijn vragen gerezen over de aanpak van de eikenprocessierups deze zomer. De gemeente heeft ervoor gekozen om geen waarschuwingslinten om bomen te hangen waarin de rups nesten heeft. Het argument: de gemeente vreest dat dit mensen aantrekt die de nesten van dichtbij willen bekijken.
Het zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de fractie van Democraten Soest Natuurlijk. De verbazing was zo groot dat de partij heeft besloten tot een poll op Facebook, om te kijken hoe de achterban erover denkt. Uit de poll blijkt dat de verbazing wordt gedeeld: driekwart van de mensen noemt de maatregel belachelijk en heeft liever dat de gemeente laat zien in welke bomen de rupsen met de brandharen zitten.
In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten dat het klopt dat dit het beleid is ten aanzien van de eikenprocessierups. De gemeente stelt dat vooral kinderen de linten uitnodigend vinden om de nesten eens goed te bekijken.
De gemeente voegt er aan toe dat er in Soest preventief veel wordt gedaan om de rups te bestrijden. In het voorjaar wordt daar al mee begonnen. Ook is het beleid om nesten in gemeentelijke bomen binnen een werkweek te verwijderen. Wel zegt de gemeente de vragen over dit beleid te bestuderen om te kijken of er aanpassingen nodig zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.