Spakenburgse ondernemers winnen rechtszaak: Bunschoten besteedt geld verkeerd

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten geeft het belastinggeld van ondernemers in het dorp verkeerd uit. Dat oordeelt de rechter. Een groep ondernemers spande de zaak aan omdat ze de belasting te hoog vinden en omdat het geld ten onrechte wordt besteed aan promotie van Spakenburg.
De rechtbank in Zwolle gaf 12 ondernemers gelijk, zij maakten bezwaar tegen het beleid van de gemeente Bunschoten. "We zijn ontzettend boos", vertelt Jaap Beukers namens hen. "Mensen willen best betalen, maar niet op deze manier."

SINTERKLAAS

Volgens Beukers, die zelf ook een onderneming had in Bunschoten-Spakenburg, betalen ondernemers in het dorp ongeveer 700 euro per jaar. Dit bedrag moet worden uitgegeven aan het bevorderen van de leefbaarheid, de veiligheid of de ontwikkeling van het gebied waar de ondernemers gevestigd zijn.
"Dan hebben we het bijvoorbeeld over bloembakken of camera's", legt Beukers uit. "Maar nu gaat het geld naar de Sinterklaasintocht of naar een fietstocht." De rechtbank oordeelt dat dit inderdaad niet had gemogen. De activiteiten zijn volgens de rechtbank te veel gericht op Spakenburg in het geheel en niet op het gebied van de betalende ondernemers.

TE DUUR

De uitspraak heeft betrekking op het betaalde geld in 2016, 2017 en 2018. Ondernemers uit het dorp kunnen nu hun ingelegde geld terugvragen. Volgens Jaap Beukers is dat vooral goed nieuws voor de kleine ondernemers. De lasten zouden namelijk ook niet op een eerlijke manier verdeeld worden.
"Een schoenmaker van 15 vierkante meter betaalt evenveel als een supermarkt van 1000 vierkante meter", legt Beukers uit. "700 euro is voor een kleine ondernemer veel geld."

GEMEENTE

De gemeente laat in een reactie weten de uitspraak nader te bestuderen. Het bestuur kijkt nog welke vervolgstappen er genomen moeten worden en wat de effecten van de uitspraak zullen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.