Instellingen

A2 vrijdagnacht dicht om hoogwaterkering te testen

© CborG82, Wikipedia
EVERDINGEN - De snelweg A2 van Den Bosch naar Utrecht gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag dicht. Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland oefenen die nacht het sluiten van een hoogwaterkering bij de Diefdijk. Verkeer in de richting van Utrecht moet rekening houden met vertraging.
De drukbereden A2 doorsnijdt de eeuwenoude Diefdijk. Deze dijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, moet voorkomen dat de Randstad onder water loopt als er langs de grote rivieren in Gelderland een dijk zou breken.
Als er watersnood dreigt, wordt de dijk dwars over de snelweg gesloten met betonnen balken met rubberstrips. Deze balken van 30 meter lang en een meter hoog liggen altijd opgeslagen op het viaduct in de A2 bij Everdingen. Drie balken op elkaar zijn net zo hoog en waterdicht als de dijk, aldus Rijkswaterstaat.
Deze vrijdagnacht wordt één helft van de waterkering getest: het gedeelte dat over de snelweg van Den Bosch richting Utrecht loopt. Het stuk snelweg van Utrecht naar het zuiden is gewoon open. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat: "We doen het om en om eens in de twee jaar. Twee jaar geleden hebben we de kant Utrecht-Den Bosch getest. En nu is de andere kant aan de beurt."
Bekijk hieronder de animatie van Rijkswaterstaat over de hoogwaterkering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.