RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uniek filmfestival voor amateurs in Zeist: "Ik wil vooral een film maken waarvan mensen houden"

1/1
ZEIST - De filmfestivals in Utrecht en Rotterdam, die kennen we allemaal wel. Maar dat er ook een internationaal filmfestival in Zeist is, is minder bekend. Deze hele week komen amateurfilmers vanuit de hele wereld bij elkaar in het Figi Theater tijdens het UNICA filmfestival.

"UNICA staat voor: Union Internationale Du Cinťma. Amateur van origine, maar dat klinkt een beetje negatief. Dus we zeggen nu: Non Commercial Filmfestival", legt organisator Franka Stas uit.

Niet-commerciŽle films dus die niks hebben gekost, behalve dan bloed, zweet en tranen van de makers. Tijdens het filmfestival in theater Figi zijn er 150 films uit 28 landen te zien. De toegang is gratis en iedereen kan komen, maar hoe is de kwaliteit van de films? Stas: "De kwaliteit is over het algemeen hoog. Er zijn ook professionele filmers die meedoen zonder commercieel doel. Ze zijn van hun opdrachtgevers af en kunnen eindelijk hun eigen ding doen."

HOLLYWOOD
Een filmfestival is vooral veel film kŪjken, maar er is meer. Er zijn workshops, discussiebijeenkomsten en er is een heuse juryprijs. Daarnaast kunnen jonge filmmakers hier met elkaar te oefenen. Echt fantastisch om met filmers uit de hele wereld samen iets te maken dat het kijken waard is", zegt Romet Pohako uit Estland. "Ik hoef niet naar Hollywood ofzo, ik wil vooral een film maken waarvan mensen houden. Dat is mijn droom."

JAMMER
Aan enthousiasme geen gebrek bij deelnemers en vrijwilligers die UNICA draaiende houden. Maar het blijft lastig om zo'n festival te organiseren. Er is geen subsidie en het festival draait op giften. Stas: "We doen dit nu voor de zesde keer en deze keer is het zo lastig dat we denken dat het hier niet meer mogelijk is. Dat is jammer."

Volgend jaar wordt het festival in een ander land gehouden. Tot en met vrijdag kunnen filmliefhebbers nog terecht in Theater Figi in Zeist.

Uniek filmfestival in Zeist


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -