De Bilt verwijdert rattenhotels, bestrijding gaat wel door

Een rattenhotel.
Een rattenhotel. © Gemeente De Bilt
BILTHOVEN - Er is volgens de gemeente De Bilt steeds minder overlast van ratten in Bilthoven-West en daarom zijn de zogenoemde rattenhotels verwijderd. Dat zijn grote kisten met daarin lokaas. Buurtbewoners zijn niet blij met de actie van de gemeente.
De buurtbewoners die zijn verenigd in de Klankbordgroep Rattenoverlast Bilthoven vinden dat de hotels, die er sinds eind 2018 staan, moeten blijven. "We hebben al langer aangegeven dat we het zonde vinden dat de rattenhotels niet meer gebruikt werden. Juist ook omdat het zo goed werkte en dat we dat ook merkten."
Maar een woordvoerder van de gemeente De Bilt zegt dat de hotels het beoogde effect hebben gehad. "Er zijn hoge kosten mee gemoeid, vandaar dat we ze niet tot in de eeuwigheid laten staan."
Het is nog niet zo dat alle ratten inmiddels zijn verdwenen, maar de overlast is wel een stuk afgenomen, zegt de gemeente. "We gaan nu afschalen en gewoon verder met de lokaaskisten die er al stonden. We richten ons nu vooral op preventie."
De Klankbordgroep vindt het jammer dat de afweging van de gemeente vooral een financiële keuze is. Ook twijfelen de bewoners over het nieuwe bestrijdingsplan waarbij de nadruk ligt op het schoon houden van de omgeving en het gebruik van lokaaskisten. "We hebben er foto's van dat er 10 centimeter naast de kisten holen ontstaan door de ratten, maar dan werd er wel geconcludeerd dat er geen activiteit van ratten was, omdat de kisten niet betreden waren." De bewoners vrezen dat de rattenoverlast de komende tijd weer toe gaat nemen.

ADVIEZEN AAN BEWONERS

Bilthoven-West kampt al jaren met overlast van ratten. Buurtbewoners kregen daarom het advies geen vogels te voeren en geen afval naast de container te zetten. Ook is het belangrijk dat honden- en kattenpoep opgeruimd wordt, ook in een losloopgebied. In de uitwerpselen zitten namelijk voedingsstoffen waar ratten dol op zijn.
De bestrijder deed met behulp van de rattenhotels ook onderzoek naar de favoriete lekkernij van de Biltse ratten. Het bleek dat wanneer pinda's als lokaas werden gebruikt, er de meeste ratten op af kwamen. Dat is volgens de gemeente ook één van de redenen waarom de lokaaskisten aanvankelijk minder succesvol waren. De ratten vonden het lokaas nog niet lekker genoeg én er was te veel ander voedsel in de omgeving. De gemeente verwacht dat de kisten nu wel gaan werken.
De gemeente De Bilt organiseert op dinsdag 24 september 2019 een informatieavond over ratten voor alle bewoners van de gemeente. Het schoon houden van de leefomgeving, om overlast te voorkomen, zal daar een van de onderwerpen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.