Politie over hardhandig optreden: dronken studenten zorgden voor overlast en weigerden weg te gaan

© Twitter
UTRECHT - De politie Utrecht heeft een verklaring gegeven voor het optreden van agenten gisteravond in Park Paardenveld. Bij de ongeregeldheden werden drie mensen opgepakt. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten en hebben boetes gekregen voor openbare dronkenschap en het niet laten zien van een identiteitsbewijs.
Op filmpjes is te zien dat enkele jongeren hardhandig zijn aangehouden in het park. Hierbij werd ook de wapenstok gebruikt. De arrestaties leidden tot commotie op social media. De een vindt het optreden van de politie volkomen terecht, de ander noemt het overdreven.

OVERLAST IN RESTAURANT

Volgens de politie zette een grote groep dronken studenten gisteravond de boel op stelten in Park Paardenveld. Onder meer bij horecazaak Roost aan de Singel. "De groep veroorzaakte overlast door voortdurend het restaurant in- en uit te lopen, de gasten lastig te vallen en het toilet te bevuilen."
De politie stelt dat de studenten is uitgelegd waarom hun gedrag overlast veroorzaakte. Vervolgens is hen gevraagd te vertrekken. "Dat weigerden ze en na twintig minuten praten, restte ons niets anders dan hun vertrek te vorderen. Ook hieraan gaven zij geen gehoor. Daarna zijn we overgegaan tot optreden en daarbij zijn drie aanhoudingen verricht voor onder andere openbare dronkenschap."

FILMPJES

Op een filmpje op Twitter is te zien dat agenten de wapenstok inzetten. Een jonge vrouw roept tegen een agent: "Ga je mij nu ook slaan? Kom dan!" Ze wordt vervolgens hardhandig tegen de grond gewerkt en in de boeien geslagen tot verbijstering van een aantal omstanders. Op andere beelden is te zien dat een jonge man op de politie afrent. Hij krijgt klappen met de wapenstok en wordt ingerekend.
De filmpjes op social media geven geen volledig beeld, vindt de politie. "Alles wat daarvoor is gebeurd, is niet in de video te zien. De-escalerend optreden deden wij toen de camera niet draaide. Wij snappen heel goed dat studenten lekker de stad ingaan en dat daarbij gedronken wordt. Dat is prima, zolang er geen overlast voor anderen ontstaat."
(Het artikel gaat verder onder de video.)
Politie treedt hard op tegen dronken studenten in Park Paardenveld
Studenten horen bij de stad, vindt de politie. "Daar houden we ook rekening mee. Het is ook onze rol om te zorgen dat de stad voor iedereen leefbaar is, zowel voor studenten als voor inwoners. We geven mensen alle tijd om vrijwillig weg te gaan. Als mensen dat niet doen, vorderen we het. Als ze dat ook niet doen, rest ons geen optie dan over te gaan tot aanhouding en als men hierbij verzet pleegt of niet meewerkt, kan het voorkomen dat wij geweld moeten toepassen."

REACTIE RESTAURANTEIGENAAR

Sidney Rubens, de eigenaar van restaurant Roost aan de Singel, beaamt de lezing van de politie. Volgens hem was er 's middags al een grote groep van zo'n honderd studenten te vinden langs de singel. Een aantal daarvan maakte gebruik van het restauranttoilet, maar weigerde daarvoor te betalen. Ook gedroegen de studenten zich volgens Rubens niet respectvol tegen het personeel en werd er met blote bast over het terras gelopen terwijl hij dat niet liever niet heeft. De eigenaar zegt dat hij bovendien wel zeven keer verwondingen heeft moeten verbinden bij studenten.
Hij heeft de groep meerdere keren aangesproken, maar dat leidde niet tot verbetering. Er werd over het terras gerend en Rubens werd uitgescholden voor kankerlijer. Uiteindelijk besloot Rubens de politie erbij te halen. "Ik betreur het dat een grote groep jongeren zich zo misdraagt in de openbare ruimte. Dit is ook niet eerder gebeurd bij Roost."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.