Crematorium Sint Barbara mag worden gebouwd, buurt gaat in beroep

© RTV Utrecht
UTRECHT - Begraafplaats Sint Barbara mag een crematorium bouwen in Utrecht. Volgens de rechtbank heeft de gemeente Utrecht geen fouten gemaakt bij het verlenen van de vergunning voor het crematorium.
Omwonenden van de begraafplaats willen de komst tegenhouden en stapten daarom naar de rechter. Ze zijn bang dat er door een crematorium meer drukte ontstaat. Maar Sint Barbara weerlegt dat. Volgens de organisatie zullen er niet meer dan twee uitvaarten per dag zijn, hetzelfde aantal als nu het geval is. Daarom zal de komst van een crematorium volgens de gemeente ook niet leiden tot meer verkeer. De rechter is het daarmee eens.
Ook vrezen de omwonenden stankoverlast en luchtvervuiling. Volgens hen neemt de vervuiling bij de komst van het crematorium aanzienlijk toe. "Heel plat gezegd kun je stellen dat wij hier straks allemaal resten van verbrande mensen inademen", zei een buurtbewoner eerder tegen RTV Utrecht. Maar volgens de gemeente en de rechtbank moeten woningen op minimaal 100 meter afstand van een crematorium liggen. "In dit geval liggen de dichtstbijzijnde huizen op meer dan 150 meter afstand en wordt het leefklimaat daardoor niet op onaanvaardbare wijze aangetast," aldus de rechter.
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Utrecht op alle vlakken de juiste procedure heeft gevolgd bij het verlenen van de vergunning.

HOGER BEROEP

De omwonenden van de begraafplaats aan de Prinsesselaan gaan in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat laat advocaat Erica Brussen weten aan RTV Utrecht. "We zijn heel teleurgesteld. We hadden er wat anders van verwacht. We zijn niet van plan om ons hierbij neer te leggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.