RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raad van State veegt bezwaren verkeersplan Zeist van tafel

ZEIST - De Raad van State keurt de verkeersaanpassingen die de gemeente Zeist in het centrum doorvoerde goed. Een aantal bewonersgroepen tekenden bezwaar aan tegen het autoluw maken van het centrum omdat ze bang zijn voor meer verkeersdrukte in omliggende wijken.

Volgens de rechter heeft de gemeente voldaan aan alle inspraakverplichtingen en is er in samenspraak met bewoners voor de beste oplossing gekozen, zo staat in het vonnis te lezen.

LEEGSTAND
De gemeente sloot wegen in en rondom het centrum af en maakte van de Slotlaan een autoluwe weg. Idee is om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. Het centrum wordt op die manier aantrekkelijker voor winkelend publiek. Het winkelgebied kampt al jaren met leegstand. De maatregelen kregen een storm van kritiek te verduren.

Bewoners van appartementen in de winkelstraat vinden dat ze door de verkeersaanpassingen moeilijker bij hun woning komen en amper nog kunnen parkeren. Een aantal ondernemers is daarnaast bang dat klanten wegblijven als ze een eind moeten lopen met hun boodschappen.

VERKEERSONDERZOEK
De tegenstanders van het verkeersplan verwijten de gemeente dat het met cijfers uit een verouderd verkeersonderzoek beslissingen heeft genomen. Maar ook daar gaat de rechter niet in mee. Die schrijft in het vonnis dat er inderdaad met tellingen uit 2008 is gewerkt, maar dat er ook recenter verkeersbewegingen zijn gemeten. Die metingen zijn door onafhankelijke bureaus uitgevoerd.

DRUKTE OP OMLIGGENDE WEGEN
De rechter is het met de bewonersgroepen eens dat door de aanpassingen van de wegen in het centrum de verkeersdruk in andere straten, bijvoorbeeld de Lindenlaan, toeneemt. "Hoewel daar sprake is van een overbelaste situatie is niet gebleken dat het extra verkeer op de Lindenlaan tot een verkeersonveilige situatie zal leiden. Bovendien heeft het college toegezegd dat compenserende maatregelen worden getroffen."

De bezwaarmakers waren naar de Raad van State gestapt nadat de bestuursrechter in Utrecht ze vorig jaar al nul op het rekest had gegeven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -