Ruim 100 veteranen WOII in alle rust bijeen in Doorn

© RTV Utrecht
DOORN - Ruim honderd mannen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gediend voor het Koninkrijk der Nederlanden komen vandaag bijeen op het Veteraneninstituut in Doorn. Het is naar verwachting de laatste keer dat zoveel, nu zeer hoogbejaarde Nederlandse veteranen bij elkaar zijn, aldus een woordvoerder van het instituut.
De ontmoeting is georganiseerd omdat Nederland zaterdag begint aan de officiële viering van 75 jaar vrijheid. Tot in het najaar van 2020 zijn er tal van herdenkingen en festiviteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië te markeren.
Maar voor veel veteranen, die nu in de negentig en zelfs al over de honderd jaar zijn, zijn zulke bijeenkomsten veel te massaal. Enkelen van hen gaan nog wel naar herdenkingen, maar voor de meesten is dat niet meer haalbaar. Een intiem samenzijn kunnen ze nog wel aan, aldus het instituut. "Ze willen heel graag komen, de geest is nog onoverwinnelijk, maar lichamelijk is het wel een uitdaging."
Bevrijdingsbijeenkomst Veteraneninstituut in Doorn
In Doorn zijn oud-strijders van allerlei pluimage aanwezig. Er zijn leden van de Prinses Irene Brigade, maar ook verzetslieden en veteranen die in Indië hebben gevochten. Ze kijken onder andere naar een voorvertoning van de documentaire Stemmen uit de Oorlog van Gijs Wanders. Deze documentaire over de veteranen wordt later dit jaar op tv uitgezonden.
De veteranen zijn ver in de negentig, maar toch staan de verhalen uit de oorlog ze nog helder voor de geest, zegt Wanders: "Ze weten wat er gebeurd is tot in detail te reproduceren. Omdat het natuurlijk heel indrukwekkende gebeurtenissen waren, die vergeet je nooit."
Wat je hebt meegemaakt, vergeet je niet, zegt ook woordvoerder Jeoffrey van Woensel van het Veteraneninstituut. "En je kunt het eigenlijk heel moeilijk delen met mensen die er niet bij waren, maar wel met je maten. Hoe ouder ze worden, hoe meer die behoefte bestaat om de gebeurtenissen van toen toch weer met elkaar te delen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.