Het koelt weer af: RIVM trekt hitteplan en smogwaarschuwing in

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
UTRECHT - Nu het wat is afgekoeld, heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan weer ingetrokken. Ook de waarschuwing voor smog is niet meer van kracht.
Het hitteplan werd zaterdag ingesteld door het gezondheidsinstituut en is bedoeld om mensen die kwetsbaar zijn te helpen bij hitte. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lopen risico als het langdurig erg warm is. In het hitteplan zijn maatregelen vastgelegd om uitdroging en oververhitting te voorkomen.

SMOG

Eerder deze week waarschuwde het RIVM ook dat de kwaliteit van de lucht slecht was door de smog. "Je hebt drie dingen nodig voor het ontstaan voor smog: luchtverontreiniging, weinig wind en heel veel zon. En dat hadden we allemaal", legt Kitty de Bruin van het RIVM uit.
De smog kan vervelend zijn voor bijvoorbeeld ouderen, mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en zwangeren. Inmiddels is de luchtkwaliteit wat verbeterd, vertelt De Bruin. "We hebben vannacht in een groot deel van de provincie regen gehad en dan is de lucht letterlijk schoongewassen."
Kitty de Bruin van het RIVM over de smogwaarschuwing

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.