Stint krijgt rolkooi, maar rijdt niet met start schooljaar

© RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
BILTHOVEN - De Stint zal niet met de start van het nieuwe schooljaar op de weg rijden. Dit was het streven van de fabrikant uit Bilthoven, van het ministerie en de RDW. Nieuwe regelgeving vanuit Europa zorgt voor extra vertraging.
Op 20 september 2018 kwam de elektrische bolderkar in het Brabantse Oss in botsing met een intercity. Vier kinderen kwamen om het leven. Omdat werd getwijfeld aan de veiligheid van de Stint, werd het voertuig per direct verboden. Na onderzoek is geconcludeerd dat het voertuig pas de weg weer op mag, als dit op zes punten is aangepast.

REGELS

Maar nu komen daar nog regels uit Europa bij. "Er zijn steeds meer stepjes, segways en hoverboards op de weg ook in het buitenland. En door onduidelijke regelgeving gebeuren daar soms ongelukken mee. Daarom heeft de Europese Commissie begin augustus besloten dat deze bijzondere voertuigen, waaronder ook de Stint, onder de machinerichtlijn moeten vallen. En daar horen weer andere veiligheidseisen bij", vertelt fabrikant Edwin Renzen.
Zo moet de Stint nu een zogenoemde rolkooi krijgen. "Dit is een stalen kooi die over de bakfiets wordt geplaatst, zodat de kinderen veilig zitten als de Stint over de kop gaat", vertelt Renzen.
Volgens de fabrikant is dit nog nooit gebeurd. Hij vindt het vervelend dat hij kinderdagverblijven teleur moet stellen. "We hebben pech. Dit is Europa en we moeten de instructies volgen. Ik heb wel het gevoel dat de RDW en het Ministerie de wil hadden om de Stint op tijd weer op de weg te krijgen", vertelt Renzen.
Er lopen ook nog keuringen bij de RDW, die de registratie van motorvoertuigen verzorgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.