Treintjes rijden af en aan in Bunnik: de perenpluk is begonnen

© RTV Utrecht
BUNNIK - Vroeg op en laat naar bed. Zes dagen per week. Zo ziet deze periode het leven van perentelers in het Kromme Rijngebied er uit. In drie weken tijd moeten alle vruchten geplukt zijn. Deze week is de pluk begonnen.
Uit de enorme boomgaard van de familie Westeneng aan de Achterdijk in Bunnik klinkt onafgebroken het geluid van dieselmotoren. Kleine trekkertjes rijden met behoorlijke vaart over de smalle stroken tussen de bomenrijen door. Vijf karretjes met grote kisten erachter. Daarin zorgvuldig gedrappeerde peren. Zo nu en dan klinkt een doffe dreun. "De vrucht is kwetsbaar, dus je moet voorzichtig plukken en ze per drie, netjes in de bak leggen", vertelt teler Eveline Westeneng.

TIJDSDRUK

Rustig achteroverleunen is er niet bij. Stipt om half tien klinkt een keiharde toeter voor de koffie en op de seconde nauwkeurig een kwartier later wordt snel verder geplukt. "Van tevoren wordt bepaald wat het 'plukvenster' is", legt Westeneng uit. "In die periode kun je de peren plukken en in de koelcel verder laten rijpen. Doe je het na die periode dan wordt de kwaliteit snel minder."
Tientallen hectare boomgaard heeft de familie. In totaal helpen deze weken zo'n vijftig Slovaken mee met plukken. "Ze komen allemaal uit dezelfde streek. We hebben al jaren een vaste ploeg en die nemen weer plukkers mee. Vrienden, familie of buren. Dan weet je dat het goede mensen zijn. Het zijn studenten of mensen die daar een baan hebben, maar hier tijdens hun vakantie iets extra's willen verdienen. Voor wat ze bij ons in drie weken verdienen, moeten ze daar twee maanden werken."
Het is een prima perenoogst dit jaar. Met dank aan het warme weer
Eveline Westeneng

LOONKOSTEN STIJGEN

Waar de telers voorheen zelf het salaris konden bepalen, is dat nu wel anders. Sinds kort moeten ook seizoensarbeiders betaald worden naar Nederlandse maatstaven. Compleet met CAO en andere regelingen. "De minister heeft dat besloten om ervoor te zorgen dat zo meer vaste banen ontstaan. Maar seizoenswerk is seizoenswerk", aldus Westeneng. "In de horeca speelt het ook. De prijs van een biertje wordt dan gewoon met tien cent verhoogd. Maar we zijn hier afhankelijk van de marktwerking. Wij kunnen de prijs van een peer niet zelf bepalen. De loonkosten zijn enorm gestegen, terwijl de inkomsten feitelijk hetzelfde blijven."
Toch wil Westeneng niet klagen. Vorig jaar hadden de telers een enorm probleem door de schade die zangvogels veroorzaken. De schade werd door de provincie niet vergoed. Na een intensieve lobby van land- en tuinbouworganisaties kwam het toch goed. 60 procent van de schade wordt gecompenseerd. "We hadden liever 100 procent gehad, want we kunnen er niets aan doen dat die vogels hier zijn. Maar het is in ieder geval iets", zegt Westeneng.

GOED OOGST

Ook de kwaliteit van de peren zorgt aan de Achterdijk voor lachende gezichten aan de keukentafel. "Het is een goed perenjaar", aldus Westeneng. "De warme periode heeft een duit in het zakje gedaan. Als je dan bezig bent en je ziet de volle bomen. Dan wordt je wel vrolijk!"
De peren gaan na de pluk direct de koeling in. Van daaruit worden ze in fases naar supermarkten of handelaren gebracht. "Het is een echt Nederlands product waar we met zijn allen trots op mogen zijn. En als je er echt goed van wilt genieten moet je ze na aankoop nog een dag of drie laten narijpen in de fruitschaal. Dan zijn ze op hun best", tipt Westeneng.
Jaarlijkse perenpluk in Bunnik begonnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.