RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Twaalf nieuwe ambulancemedewerkers voor RAVU, maar dat is nog niet genoeg

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) heeft twaalf nieuwe mensen aangenomen die een opleiding gaan volgen tot ambulancemedewerker. Dat laat de RAVU weten na zorgen over de aanrijtijden van ambulances binnen de gemeente Vijfheerenlanden.

Onlangs stelde VHL Lokaal-raadslid John van der Velden vragen over de situatie in zijn gemeente. "We hebben meerdere berichten ontvangen van inwoners die soms anderhalf uur op een ambulance hebben moeten wachten", zegt hij. "Dat kan niet."

HARTSTILSTAND
Een van die berichten kwam van Erik van Stuijvenberg. Hij runt een camping in Nieuwland, waar tijdens het Pinksterweekend een gast klaagde over pijn in haar borst. "We hebben meteen de dokter gebeld en zijn met spoed naar de huisartsenpost in Meerkerk gereden. Daar kreeg ze een hartstilstand."

Stuijvenberg was inmiddels alweer terug op de camping, maar hoorde achteraf dat het 35 minuten duurde voordat de ambulance er was. "Dat is absurd", zegt hij. "Het personeel van de huisartsenpost is ook geschrokken omdat het zo lang duurde." Inmiddels gaat het weer goed met de vrouw.

VERHUIZING AMBULANCEPOST
De zorgen in Vijfheerenlanden zijn ontstaan na de gemeentefusie in januari dit jaar. Voorheen vielen de gemeenten Leerdam en Zederik onder het gebied van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, maar tegenwoordig vallen ze onder de RAVU. Die besloot de post in Meerkerk te sluiten en de ambulances voortaan vanuit Lexmond en Schoonrewoerd te laten rijden.

Volgens raadslid Van der Velden hebben de voorvallen te maken met de verhuizing van de ambulanceposten. "Voorheen heb ik nooit berichten gekregen van ambulances die niet op tijd waren", zegt hij.

De Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) heeft twaalf nieuwe mensen aangenomen die een opleiding gaan volgen tot ambulancemedewerker. Hard nodig, volgens betrokkenen.


ZORGEN
De RAVU deelt de zorgen over de aanrijtijden binnen Vijfheerenlanden. "Ik kan niet ontkennen dat de succespercentages in Vijfheerenlanden nog niet zijn aanbeland op het niveau waarop wij dat zouden willen", zegt Manager Ambulancezorg Annemiek Hesselink.

De recentste cijfers met aanrijtijden stammen uit de tijd dat de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid nog reed in de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik. Ook toen lukte het niet om te voldoen aan de norm om in 95 procent van de spoedgevallen binnen 15 minuten aanwezig te zijn.

Jacco van Wingerden van de Ambulancedienst heeft daar een verklaring voor. "De achterste puntjes van Leerdam, Lexmond en Ameide waren altijd al lastig om te bereiken binnen de gestelde aanrijtijd. Ik kan me voorstellen dat dat nu niet anders is."

OPLOPENDE AANRIJTIJDEN
Cijfers van na de gemeentefusie zijn nog niet openbaar. "We kunnen daarom nog geen vergelijking maken met de situatie voor en na", zegt Hesselink. Volgens haar zeggen aanrijtijden bovendien niet alles. Ze legt uit: "Door alleen te kijken naar aanrijtijden kun je de kwaliteit van zorg niet meten."

De oplopende aanrijtijden wijt Hesselink aan de groeiende vraag naar acute zorg in Nederland. "Bovendien hebben we te maken met verkeersdrukte die steeds groter wordt. En er zijn nu eenmaal gemeenten die wat meer landelijk liggen. Als je dat optelt bij de formatietekorten binnen de acute zorg, dan kun je je voorstellen dat de succespercentages onder druk staan."

PITTIGE HULPVERLENING
De RAVU blijft dan ook personeel werven. Hesselink: "Met een baan als ambulanceverpleegkundige is geen dag hetzelfde. De ene dag ben je bezig met pittige hulpverlening, de andere dag rij je iemand gepland naar een hospice of een zorginstelling. Wij kunnen altijd professionals gebruiken en iedereen die ge´nteresseerd is in dit schitterende beroep, kan zich melden bij de RAVU."

Uit landelijke cijfers blijkt overigens dat de 15-minutennorm door de meerderheid van de Regionale Ambulance Voorzieningen niet wordt behaald. Oorzaken zijn - net als in Vijfheerenlanden - onder meer een tekort aan personeel en een toenemende vraag naar acute zorg.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -