Utrechtse roeiers vragen drie ton compensatie voor verlies trainingswater

© AUSR Orca
UTRECHT - De besturen van Utrechtse roeiverenigingen willen compensatie van de gemeente omdat ze door werkzaamheden rond het Merwedekanaal niet goed kunnen trainen. De doorvaart is het komende jaar een stuk smaller en een paar maanden lang is het kanaal zelfs helemaal afgesloten.
Er wordt gewerkt aan de Nelson Mandelabrug en verder wordt er een nieuwe expeditiebrug bij de Jaarbeurs aangelegd. Door de werkzaamheden is het stuk kanaal tussen de Mandelabrug en de Munt het komende jaar nauwelijks te gebruiken. Volgens de roeiverenigingen Triton, Orca en Viking zijn ze daardoor "de helft van het toch al krappe Utrechtse roeiwater" kwijt.
De werkzaamheden starten komende week, maar bij het opstellen van de plannen is volgens de roeiverenigingen te weinig rekening met hun wensen gehouden. Ter compensatie vragen ze daarom nu 300.000 euro van de gemeente. Voor compenserende maatregelen zoals trainingskampen, het extra wegslepen van pontons in de weekenden en het vervoer van roeiers en wedstrijdboten naar alternatieve locaties hebben ze meer geld nodig.
"Het was al niet makkelijk om te roeien in Utrecht, maar aankomend jaar wordt het onze roeiers onmogelijk gemaakt om nog te trainen", zegt Ross Goorden, voorzitter van AUSR Orca. De verenigingen hebben naar eigen zeggen al intensief overlegd met ambtenaren en aannemers, maar de problematiek is ernstiger dan verwacht.
"We maken ons ernstige zorgen over de veiligheid op het water en staan met onze rug tegen de muur; zonder compenserende maatregelen van het college staat de roeisport stil in Utrecht", zegt Nieske Castelein, voorzitter van URV Viking.

TIEN KEER DE AARDE ROND

Jaarlijks leggen de Utrechtse roeiers ruim 400.000 trainingskilometers af op het Merwedekanaal, dat is ruim tien keer de aarde rond. De werkzaamheden maken het onmogelijk om die kilometers het komend jaar in Utrecht af te leggen, zeggen de verenigingen.
De Utrechtse roeiverenigingen pleiten al veel langer voor alternatief trainingswater en roepen daarom het college nog weer een keer op haast te maken met het aanleggen van roeiwater in polder Rijnenburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.