"Hudson's Bay enkele maanden na opening al weg uit Hoog Catharijne"

De opening van Hudson's Bay in Utrecht.
De opening van Hudson's Bay in Utrecht. © ANP
UTRECHT - Warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland. Dat blijkt uit documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad. Vakbonden CNV en De Unie bevestigen het nieuws, maar het bedrijf ontkent tegenover de NOS dat er een definitief besluit is genomen en zegt dat er nog onderhandelingen "met stakeholders" lopen.
"Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson's Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019", valt volgens het FD te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels. "Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC."
Bij de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor zijn 1424 medewerkers in dienst. Het warenhuis heeft twee vestigingen in onze provincie. Op 14 maart 2018 opende een filiaal in het oude V&D-pand in Amersfoort haar deuren. Op 21 maart 2019 ging er een filiaal open in Hoog Catharijne in Utrecht, tevens in een oud V&D-pand.
Wethouder Klaas Verschuure van Economische Zaken laat in een reactie weten het nieuws te betreuren. "Zoals in de berichtgeving nu naar voren komt, heeft Hudson's Bay zelf nog geen verklaring gegeven. Maar het zou slecht en teleurstellend nieuws zijn voor het bedrijf en met name voor de werknemers", aldus Verschuure.

SOCIAAL PLAN

Volgens de documenten die het FD in handen heeft, is een sociaal plan in de maak. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers. De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is aangezien 'het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden'.

ADVISEUR

Het gaat al lange tijd niet goed met Hudson's Bay in Nederland. Bij het bedrijf werd in juni een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de vijftien winkels in Nederland te bekijken omdat er niet naar verwachting wordt gepresteerd. Daarbij gaf Hudson's Bay aan mogelijk winkels te gaan sluiten.
De warenhuisketen opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De keten trok onder meer in verschillende locaties waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten.

CNV

Het vertrek van Hudson's Bay uit Nederland is nauwelijks een verrassing, maar wel een bitter einde voor de ongeveer 1400 medewerkers. Die worden hard getroffen. Dat zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen in reactie op de berichten dat de warenhuisketen eind dit jaar de deuren definitief sluit.
De vakbond wil op een zo kort mogelijke termijn met de directie om tafel om een goede compensatie af te spreken. Volgens Twerda heeft Hudson's Bay zijn ambities nooit waargemaakt. De klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog.
"En nu ligt er het voorgenomen besluit om te sluiten. Er is geen sprake van een faillissement. De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan. Dat gesprek ga ik uiteraard graag op korte termijn aan. Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan. Een compensatie van die pijn is nodig", aldus Twerda.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.