Nieuw begin voor basisschool De Klimroos na hectisch jaar

Wethouder Klein, directeur Baartscheer en een moeder bij de opening van het schooljaar.
Wethouder Klein, directeur Baartscheer en een moeder bij de opening van het schooljaar. © RTV Utrecht / Robert jan Booij
UTRECHT - Openbare basisschool de Klimroos slaat een nieuwe internationale weg in. De school in Leidsche Rijn gaat een samenwerking aan met de International School Utrecht en gaat echte wereldburgers afleveren. De samenwerking werd vandaag feestelijk gevierd op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.
"We zijn nu meer internationaal gericht om een ingang te bieden voor de expats en voor de leerlingen van de International School die een plek nodig hebben hier in Utrecht", zegt schooldirecteur Joeri Baartscheer. Onderwijswethouder Anke Klein opende vanochtend officieel het nieuwe jaar op het schoolplein, samen met de leerlingen.
De Klimroos slaat een nieuwe weg in. Verslaggever Robert Jan Booij is bij de opening van het schooljaar.

LEEGLOOP

Met het feestje komt ook een einde aan een pittig jaar voor de school. Sinds vorig jaar deelt het namelijk een pand met de Islamitsche school Al Arqam, wat zorgde voor een leegloop van de Klimroos. Het leerlingenaantal liep snel terug van 150 naar 80. "Treurig", zegt Baartscheer, "Maar iedereen is vrij om zijn eigen school te kiezen."
Een aantal leerlingen vertrok naar de Al Arqam omdat ze islamitisch onderwijs wilden volgen en rond de dertig ouders hebben hun kind van school gehaald, omdat ze "geen toekomst zagen" op de Klimroos. Het afgelopen jaar was volgens directeur Baartscheer hectisch, maar de school is volgens hem nu wel klaar om "naar een nieuw profiel te gaan en verder goed samen te werken met de islamitische school".
Basisschool De Klimroos kijkt vooruit na roerig jaar
De school is er volgens Baartscheer ook achtergekomen dat ze "sterk is in het bedienen van verschillende culturen" en mede daarom zijn ze naar de International School gestapt. "We halen de wereld in de school", aldus de directeur. "Dat betekent dat je niet alleen maar gericht bent op Nederland of Europa, maar we proberen de culturen die hier zijn met elkaar in verbinding te brengen." De lessen zijn trouwens wel gewoon in het Nederlands.

WERELDBURGER

De stad Utrecht telt zo'n 160 verschillende nationaliteiten en veel ouders zouden hun jonge kinderen volgens de Klimroos graag op een internationale school aanmelden. Door de samenwerking tussen ISUtrecht en De Klimroos hebben ze nu "een alternatieve keuze voor internationaal georiënteerd basisonderwijs, met Nederlands als voertaal".
Wethouder Anke Klein vindt het nieuwe profiel van de school wel "een goed idee". Ze zegt: "Als het ik goed heb begrepen gaat het over wereldburger worden en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen."
De school start nu met tachtig leerlingen, maar verwacht er de komende jaren wel meer bij te krijgen. Voor sommige moeders op het schoolplein hoeft dat niet perse en is het zo ook wel goed. "Het is perfect; meer aandacht voor mijn kind."
De Klimroos kweekt wereldburgers: "Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.