Margreet bij de Socialrun: "Het is zo belangrijk te merken dat je er toe doet"

PROVINCIE UTRECHT - Margreet is de komende weken te gast bij de mensen van de Socialrun. De Socialrun is een estafetteloop van 555 kilometer rond het IJsselmeer, beginnend en eindigend in Soesterberg. Dit jaar wordt de Socialrun gehouden van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september.

BIJNA 1000 DEELNEMERS

Bijna 1000 deelnemers lopen, fietsen of begeleiden deze tocht met als doel meer openheid rondom psychische aandoeningen te krijgen. Want wees nu eerlijk, praten over allerhande psychische ziektes is toch vaak nét lastiger dan praten over een hernia?
Vandaag praat Margreet met één van de drijvende krachten achter de run: Ramses. Ramses' moeder had een verslaving en kon niet goed voor hem zorgen. Hij ging jong naar een kindertehuis en pleeggezinnen en verhuisde vaak. Jaren later raakte hij zelf ook verslaafd. School en baantjes mislukken en precies op het moment dat hij het echt niet meer weet, krijgt hij de diagnose autisme.

KANTELPUNT

Het blijkt hét kantelpunt in zijn leven. Hij stopt op eigen kracht met drugs gebruiken en gaat een opleiding volgen. Als ervaringsdeskundige begeleidt hij nu mensen met een verslaving of psychische kwetsbaarheden. Tijdens zijn studie ontmoet hij Antoine. Ze worden vrienden en betekenen veel voor elkaar én voor de Socialrun.
Behalve deelnemer is Ramses ook ambassadeur en teamleider binnen de run. "Ik had nooit verwacht dat ik dat ooit zou kunnen", grinnikt Ramses, om verlegen te vervolgen "planning hoort niet bij mijn talenten en ik was het niet gewend dat mensen naar me luisterden. Dat het er wel degelijk toe doet als ik iets vraag, heb ik hier echt geleerd."

VOOR ANTOINE

Als vorig jaar blijkt dat de psychische gezondheid van Antoine zo slecht is dat hij niet mee kan doen aan de Socialrun is dat een grote klap voor Ramses en de rest van het team. Ze besluiten hem door vlogs en filmpjes toch het Socialrun gevoel te geven en lopen de 555 km met één man in gedachten: Antoine.
Ramses en Antoine over vriendschap, slechte tijden en de Socialrun

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.