Zorgen over bomenkap bij Eemklooster Amersfoort: "We hebben de natuur keihard nodig"

Het Eemklooster
Het Eemklooster © Helena Fongers Fotografie
AMERSFOORT - Op het terrein achter het Eemklooster in Amersfoort worden honderden bomen gekapt. Volgens de eigenaar van het gebied gaat het om achterstallig onderhoud, maar het Amersfoortse raadslid Rob Molenkamp is geschrokken van het aantal bomen dat wordt gekapt en heeft schriftelijke vragen gesteld.
Sinds een paar jaar doet Rob Molenkamp, die onlangs de eenmansfractie Natuurlijk Amersfoort begon, veldonderzoek in dit gebied naar bedreigde diersoorten. Twee weken geleden ontdekte hij samen met een bevriende natuurbeschermer dat honderden bomen in het kloostergebied werden gemarkeerd met een oranje stip om te worden gekapt. "Daar schrok ik nogal van." Molenkamp zegt dat zowel dassen als boommarters in het gebied voorkomen, beide bedreigde diersoorten.

PROJECTONTWIKKELAAR

Projectontwikkelaar en eigenaar van het gebied Amvest bevestigt dat de bomen gekapt gaan worden, maar zegt dat dit hoort bij achterstallig onderhoud. "Dat gebeurt vanwege de veiligheid, de bereikbaarheid van het gebouw en de groeikracht van het bos", vertelt een woordvoerder. Amvest zegt hiervoor geen vergunning nodig te hebben, omdat het gebied buiten de bebouwde kom ligt. Volgens de regels van de wet Natuurberscherming mogen bomen gekapt worden om een bos vitaal te houden.

HUIZEN BOUWEN

Molenkamp beweert ook dat Amvest een plan heeft om huizen te bouwen in het gebied, maar dit wordt door de projectontwikkelaar ontkend. De plaatselijke politicus heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Hij vindt dat de kap van de bomen niet past bij de ambitie die de stad heeft om groener te worden. "We hebben de natuur keihard nodig. Met het veranderende klimaat is het bittere noodzaak dat je zuinig omgaat met het groen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.