Natuurlijk Zoëy over muggen: "Waarom word ik altijd gestoken en mijn vriendin niet?"

Een mug verschuilt zich in het riet bij Westbroek.
Een mug verschuilt zich in het riet bij Westbroek. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
PROVINCIE UTRECHT/WESTBROEK - Eddy is met muggenkenner Gerard Pennards in Westbroek, een waterrijk gebied en daar houden muggen van. Gerard: "Alle muggen uit de steekmuggenfamilie leggen hun eieren in stilstaand water. Tegenwoordig worden er veel nieuwe woonwijken met water omgeven. Dat vinden mensen prachtig, maar ze hebben wel last van de muggen."

FABELTJE

Muggen steken ons omdat ze eiwitten uit ons bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Het is een fabeltje dat ze afkomen op licht. Gerard: "Er zijn wel allerlei andere beestjes die op licht afkomen, maar steekmuggen komen af op de CO2 die je uitademt en ook op bepaalde stoffen die je huid uitwasemt." Eddy: "En waarom word ik altijd gestoken en m'n vriendin niet?" "Ja, dan zal ze voor de mug wel wat lekkerder ruiken", aldus Gerard.
Eddy met muggenkenner Gerard Pennards.
Eddy met muggenkenner Gerard Pennards. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

ZIEKTEN

De laatste jaren worden er in Nederland steeds vaker muggen aangetroffen die ziektes kunnen overbrengen, zoals de malariamug en de tijgermug. Eitjes van deze muggen overleven de reis hier naartoe op de stengel van een plant of als larf in tweedehands autobanden. In onze provincie zijn tijgermuggen aangetroffen in Montfoort en in Veenendaal. De kans dat ze ook echt ziekten overbrengen is minimaal. Gerard: "In Nederland heb je wel een paar muggen die de ziekten zoals malaria of knokkelkoorts kunnen overbrengen, maar de populatie van mensen die deze ziekten hebben is veel te klein om door deze muggen verspreid te worden."
Om te zien wie er gestoken wordt tijdens de opnamen kijk je hier naar de hele uitzending van Natuurlijk Zoëy.
Natuurlijk Zoëy: Steekmuggen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.