'Swipocratie', een soort Tinder over duurzame energie

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Zou je liever vijftien voetbalvelden met zonnepanelen of één grote windmolen naast je woonwijk willen? Het is één van de dilemma's waartussen jongeren moeten kiezen in de app "Swipocratie". Met de app willen twaalf gemeenten in de provincie Utrecht achter de mening van jongeren komen.
Het is duidelijk dat de meeste jongeren zich druk maken over het klimaat. Ze spijbelen om mee te lopen in een klimaatmars, maar ze ontbreken bij de gemeentelijke participatie-trajecten. Daarom startte de Natuur en Milieufederatie Utrecht deze campagne. "Jongeren zijn structureel ondervertegenwoordigd, terwijl het gaat om hún toekomst", zegt Gerben de Vries van Natuur en Milieufederatie Utrecht.

VERANDERINGEN

Dat er iets moet veranderen aan die toekomst voor een energieneutrale gemeente, is de studenten aan de ROC Midden Nederland in Nieuwgein wel duidelijk. "Ik denk er steeds vaker over na", zegt Joëlle. "Ik wil wel over dertig jaar nog gewoon op de aarde kunnen leven." Jordy vult haar aan: "Je merkt dat de zomers veel warmer zijn en de winters minder koud. Ik wil die oude koude winters wel terug en niet zulke extreme hitte in de zomer."
Toch zijn niet alle studenten evenveel bezig met hoe hun gemeente anders met energie om kan gaan. ROC-student Gerben twijfelt. "Ik kijk niet echt hoe ze dat doen in mijn dorp." Maar individueel is hij wel bezig met de klimaatproblemen. "Ik ga met het OV en ik gebruik veel de fiets. Ook let ik erop dat ik apparaten uit zet als ik ze niet gebruik."

LEUK

De app bevalt de studenten wel. "Het is veel leuker dan zo'n enquête invullen!", zegt Jordy. "Dit past veel beter bij ons, bij onze doelgroep." Ook levert het al snel veel discussie op, de jongeren kiezen nog weleens voor verschillende oplossingen. "Ik ga echt mijn auto niet uitlenen aan iemand anders. Straks maakt diegene nog wat stuk!", benadrukt Jordy nog eens als er wordt gevraagd of een 'deeltijd-auto' een optie is.
Ondanks de duidelijke mening en ideeën die de leerlingen hebben, zien ze het niet echt zitten om met zo'n inspraakavond mee te doen. "Je zit dan met veel oudere mensen en dan ben je de enige die zo jong is", geeft Joëlle aan. "Als er vrienden mee zouden gaan, die mijn mening misschien eerder begrijpen, dan zou het al anders zijn."
De Swipocratie is nog drie weken in te vullen. Jongeren tussen de 16 en 26 kunnen naar hartenlust gaan swipen. De gemeenten Houten, Veenendaal, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Vijfheerenlanden, Leusden, Soest, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Woerden en Stichtse Vecht doen mee.
Tinder over duurzame energie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.