Verdachte ontkent neersteken stagiaire in Utrechtse daklozenopvang

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een 28-jarige man die wordt verdacht van het neersteken van een stagiaire van een daklozenopvang in Utrecht, ontkent dat hij dat heeft gedaan. Dat zei zijn advocaat tijdens een inleidende rechtszitting vandaag. Dat hij ontkent is opmerkelijk, omdat hij door het slachtoffer is herkend en een mes in handen had toen hij werd aangehouden.
De Eritreër was op 23 mei betrokken bij een ruzie in de tijdelijke locatie van stichting De Tussenvoorziening aan de Maliebaan. Volgens de officier van justitie is op camerabeelden te zien dat hij met een mes zwaait, terwijl mensen voor hem wegvluchten. De jonge stagiaire werd in haar buik gestoken, waarbij een darm werd doorgesneden. Ze moest met spoed worden geopeerd.
De man zou daarna nog een andere vrouw in haar arm hebben gestoken. Zij bleef ongedeerd, omdat ze een dikke jas droeg. Van het steekincident zelf zijn geen beelden, maar het slachtoffer en andere getuigen hebben de man herkend. Ook had hij na het incident het mes nog vast. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging doodslag en zware mishandeling.

NOG VEEL VRAGEN

Het is nog onduidelijk waarom de verdachte zou hebben gestoken. Hij moet nog worden onderzocht door een psycholoog en psychiater. Ook het forensisch onderzoek naar het mes en DNA-sporen zijn nog niet afgerond. Bij het incident zou nog een andere man zijn betrokken, maar die is spoorloos. Omdat hij een zwervend bestaan leidt, wordt het volgens het OM lastig om deze mogelijke getuige te vinden.
De verdachte was zelf bij de rechtszitting aanwezig. Hij werd bijgestaan door een tolk, omdat hij nauwelijks Nederlands spreekt. Zijn verzoek om de rechtszaak in vrijheid af te mogen wachten, werd door de rechtbank afgewezen. Volgens het OM zijn de verdenkingen te ernstig en is er genoeg bewijs. Daar gingen de rechters in mee.

GESCHOKTE REACTIES

Medewerkers van De Tussenvoorziening reageerden emotioneel op het steekincident. Zij waren zowel boos als bezorgd. Ook de gasten van de dak-en-thuislozenopvang waren geschokt. Het slachtoffer, studente aan de Hogeschool Utrecht, was niet in de rechtszaal aanwezig. Zij maakt het naar omstandigheden goed, maar kan volgens haar ouders, die er wel waren, de confrontatie met de verdachte nog niet aan.
Op 11 november buigen de rechters zich opnieuw over de zaak. Het gaat dan weer om een tussenzitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.