Verdriet om ondergang beuk Wilhelminapark: "Mensen gaan dood, bomen ook"

De Rode Beuk tijdens een gezondheidscheck in 2018.
De Rode Beuk tijdens een gezondheidscheck in 2018. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De Rode Beuk is officieel niet meer. Vijf jaar nadat de eerste donkere vlekken werden ontdekt in de blikvanger tegenover het Wilhelminapark, is de boom bezweken aan de reuzenzwam. Dat maakt veel emoties los bij liefhebbers van de populaire beuk. "Mensen gaan dood, en bomen ook," zegt Hanny Sliepen van Stichting Wilhelminapark.
De gemeente heeft een kapvergunning aangevraagd, eind dit jaar zal de beuk worden gekapt. Vooral op de Facebookpagina van de boom hebben velen het er moeilijk mee. "Mensen hebben allerlei herinneringen aan die boom, en daardoor voelen ze zich er verbonden mee," zegt Sliepen. "Het is wel fantastisch om te merken dat zo veel mensen betrokken zijn bij deze boom."

EEN TWEEDE LEVEN

Dat parkbezoekers zich zelfs na de dood van de boom er nog mee verbonden voelen, blijkt uit reacties op de Facebookpagina: veel mensen hebben interesse in meubels van het hout van de beuk. Ook gaan er meerdere geluiden op om bankjes van het hout te maken, en die in het park te plaatsen.
Of de boom daadwerkelijk hergebruikt kan worden is nog maar de vraag: er zitten flinke zwammen in de boom, waardoor het hout mogelijk niet geschikt is voor meubels.
Toch zijn er andere opties: eerder werden van het hout van een zieke beuk in het Zocherplantsoen snijplanken gemaakt. Of dit mogelijk is met het hout van de Rode Beuk moet nog worden onderzocht.

VERVANGING

Wie bang is dat er een enorm gat ontstaat op de plek waar nu de boom staat, hoeft zich geen zorgen te maken: een vervanger staat al klaar. Een boom van twaalf meter is geregeld als opvolger. "Die is zo enorm groot, als hij nog groter wordt kan hij niet meer over de weg," aldus Sliepen.
"Dat gaat een enorm spektakel worden om die hierheen te krijgen met diepladers en kranen. Dat wordt een enorme happening."
De oude beuk moet daarvoor wel snel geveld worden, want de geschikte periode om bomen te planten, tussen november en april, komt snel dichterbij.
Verslaggever Iris Tasseron bezocht de boom en bekeek de toekomstperspectieven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.