OM:geen vervolging zedenrechercheurs

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) wil twee zedenrechercheurs van de Utrechtse politie niet vervolgen wegens manipulatie van een vermeend incestslachtoffer.
Volgens het OM heeft het meisje de samengevatte verklaring ondertekent. Daarmee is het formeel haar eigen verklaring geworden en daarom valt de betrokken rechercheurs niets strafrechtelijk te verwijten,l stelt het OM.
De aangifte is gebaseerd op een rapport van deskundige Willem Wagenaar, die de verhoren heeft afgeluisterd.
Volgens Wagenaar hebben de politiemensen zelf delen van de verklaring van het vermeende slachtoffer geformuleerd. Dat gaat tegen de geldende richtlijnen in om het slachtoffer zelf spontaan te laten vertellen.

VRIJGESPROKEN

De vader heeft altijd in alle toonaarden ontkent. De verklaring van zijn dochter was het enige bewijs. Hij werd in april vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
ZIjn advocaat heeft inmiddels een kort geding bij de rechtbank in Den Haag aangespannen. Hij eist daarin dat de top van het OM, het college van procureurs-generaal, alsnog aangifte tegen de twee politievrouwen doet.
De advocaat meent dat het college dit volgens de wet verplicht is, omdat er in zijn ogen wel degelijk voldoende
is onderbouwd dat de rechercheurs zich hebben schuldig gemaakt aan een misdrijf en hun ambtsplicht hebben geschonden. De verklaring van het OM noemt hij "voorbarig".
Het kort geding dient dinsdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.