Gökmen Tanis niet verplicht om naar rechtszaak tramaanslag te komen

© ANP / Politie
UTRECHT - Gökmen Tanis is niet verplicht om maandag 23 september in de rechtbank te verschijnen. Die dag staat de tweede pro-formazitting op het programma in de zaak van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein.
Bij de start van de rechtszaak op 1 juli verplichtte de rechtbank Tanis nog wel om te komen. Hij moest uitleggen waarom hij ervoor kiest zich niet te laten verdedigen door een advocaat. De 38-jarige Utrechter zei dat hij dat niet nodig vindt omdat hij zijn daden bekent.
Tanis werd op de eerste pro-formazitting uitgescholden door nabestaanden van de slachtoffers die hij maakte. Ook vertelde hij dat hij bij volgende zittingen niet van plan is te komen.
De tramschutter wordt op dit moment door deskundigen onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek klaar is. De datum van de derde pro-formazitting is ook al bekend: maandag 16 december.
Tanis schoot maandagochtend 18 maart om zich heen in de tram op het 24 Oktoberplein, vlakbij de wijk Kanaleneiland waar hij woonde. Er vielen vier doden en twee zwaargewonden. Tanis zei later dat hij handelde vanuit zijn geloof in Allah.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.