Rode Baretten oefenen in Houten

HOUTEN - De Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht houden van 9 tot en met 13 september een grote oefening in de gemeente Houten. Militairen van 11 Herstelcompagnie van de luchtmobiele brigade zijn gedurende de hele week zichtbaar in de gemeente. Zij maken gebruik van militaire voertuigen en ook wordt een helikopter ingezet.

THE BOAR IDENTITY

De oefening krijgt de naam 'The Boar Identity'. De 11 Herstelcompagnie is een eenheid gespecialiseerd in het ondersteunen van de brigade met operationele onderhoudcapaciteit. Raakt bijvoorbeeld een voertuig beschadigd, dan bergen en repareren militairen van deze eenheid het voertuig. Daarnaast kunnen zij ook ingezet worden voor het uitvoeren van sociale patrouilles en het inrichten van mobiele checkpunten.
De oefening vindt grotendeels plaats in openbaar gebied. De militairen beginnen bij het zoutdepot van Rijkswaterstaat onderaan de afrit langs de A27 bij Houten. Zij verblijven daar de hele week en vanuit die locatie worden verschillende oefenoperaties uitgevoerd.
Vooraf kunnen niet alle onderdelen van de oefening bekend gemaakt worden, omdat juist de verassing een belangrijk trainingselement is. Militairen moeten in staat zijn om in veranderende omgeving voortdurend de juiste keuze te maken om zo hun taak goed uit te voeren. Mede daarom wordt er in een zogenoemde 'civiele omgeving' geoefend. Zo kunnen zij hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door op deze manier te oefenen, wil de defensie de werkelijkheid van militaire inzet waar dan ook ter wereld simuleren.

SCHIETEN, TANKS EN HELIKOPTERS

De Houtenaren kunnen op verschillende manieren in contact komen met de militairen. Zij zijn in de stad te zien tijdens voet- en gemotoriseerde patrouilles. Op woensdag 11 september wordt ook een voertuigcontrole uitgevoerd. Mochten inwoners hier niet aan mee willen werken, dan kunnen zij dit melden aan de militairen. Zij zullen hen dan direct laten doorrijden.
De soldaten maken ook gebruik van wapens en oefenmunitie. Het kan dus voorkomen dat inwoners schietende militairen zien of horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.