Fort Everdingen staat op provinciegrens: "Plassen doen we in Gelderland"

© RTV Utrecht
EVERDINGEN - "Hier sta ik in Culemborg", zegt Marco Lauret, waarna hij een flinke stap naar opzij zet. "En hier ben ik in Everdingen." Dwars door Fort Everdingen loopt de grens tussen aan de ene kant het Gelderse Culemborg en aan de andere kant het Utrechtse Everdingen, dat valt onder de gemeente Vijfheerenlanden. Vanavond houden de gemeenteraden van Vijfheerenlanden en Culemborg daarom samen een raadsvergadering over het nieuwe bestemmingsplan van het oude verdedigingswerk.
Tot vijf jaar geleden gebruikte de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) het fort om onder meer bommen gecontroleerd tot ontploffing te brengen. In bunkers bewaarde de EOD explosieven en speciale schietgebouwen dienden als trainingslocatie voor militairen. Toen de EOD het fort verliet, kwam het te koop te staan voor 1 euro. Ondernemers stonden in de rij om iets van het fort te maken.
De plannen van bierbrouwer Lauret kregen de voorkeur. Het fort moest een bierbrouwerij worden met een camping en een camperplaats. Een spannend project, vertelt Lauret: "Toen we de sleutel kregen , hadden we de helft van de ruimtes nog niet eens gezien. Bovendien is het fort een rijksmonument, waardoor je voor de renovatie met allerlei regels te maken hebt."

BIERTANK

Nu, vijf jaar later, staat het bier te pruttelen in de inmiddels gerealiseerde bierbrouwerij. "Je hoort het borrelen", vertelt Lauret tussen de tanks. "Dat is de koolzuur, die geproduceerd wordt door de gist. Die zorgt ervoor dat er lekker bier uitkomt. Het apparaat plast alcohol en scheet koolzuurgas."
: "Het schietgebouw van de EOD is nu de wc" - een rondleiding door Fort Everdingen
Marco Lauret is trots op bierbrouwerij Duits&Lauret
Marco Lauret is trots op bierbrouwerij Duits&Lauret © RTV Utrecht
Via tijdelijke vergunningen kon het bierbrouwduo in 2014 vrijwel meteen beginnen met klussen. Toch wordt vanavond pas het nieuwe bestemmingsplan officieel vastgesteld. "Het is het bestuurlijke sluitstuk", vertelt wethouder Huib Zevenhuizen (VVD) van de gemeente Vijfheerenlanden.

GELD

Het bestemmingsplan schrijven ging echter niet zomaar. Vier partijen moesten om tafel om afspraken te maken: de gemeente Vijfheerenlanden en de gemeente Culemborg, maar ook de provincie Utrecht en de provincie Gelderland. Toch kwamen ze er volgens Zevenhuizen snel uit. "De neuzen stonden dezelfde kant op", vertelt hij, "we willen allemaal het fort behouden en zorgen dat het op een goede manier hersteld wordt."
Grootste discussiepunt: geld. Zevenhuizen: "De gemeenten willen natuurlijk dat de provincies het leeuwendeel betalen en andersom." Uiteindelijk krijgen Lauret en Duits van alle vier de partijen subsidie, zij het wat meer van de provincies dan van de gemeenten.
Grens verdeelt Fort Everdingen: vier partijen hebben er iets over te zeggen
Zelf maakt Lauret vooral graag grapjes over de grens. "Van origine zijn we een Utrechtse brouwerij", zegt hij, "en die staat gelukkig nog steeds aan de Utrecht-kant. Het sanitair daarentegen staat aan de kant van Gelderland. Dus als mensen vragen: waar is het toilet? Dan zeggen we: plassen doen we in Gelderland."

IK VERTREK

De brouwer is blij dat het papierwerk straks helemaal in orde is. "Het restaureren van het fort is een tienjarenplan", vertelt Lauret. Maar anders dan de bekende rampscenario's van het populaire tv-programma Ik Vertrek, verloopt de restauratie hier voorspoedig. "We liggen nog steeds op schema", aldus Lauret.
Wethouder Huib Zevenhuizen: "We willen het fort behouden"
Wethouder Huib Zevenhuizen: "We willen het fort behouden" © RTV Utrecht
Al zijn er natuurlijk wel wat tegenvallers. Zo bleek er na de sleuteloverdracht opeens toch geen riool onder het fort te liggen ("een flinke kostenpost") en plafonds zijn soms wel zeven keer overgeverfd ("het moest per se met kalk, maar dat houdt helemaal niet"). De komende tijd staat het opknappen van de houten luiken bij het fort op het programma. Die zijn er slecht aan toe.
Al met al zijn die bijzondere klussen de charme van het oude Fort Everdingen. Lauret besluit: "Zo'n fort moet authentiek blijven. Dat maakt het juist zo mooi." Hij vervolgt: "Het is elke keer weer een feest om hier rond te lopen en te zien wat er allemaal al is gebeurd. We kunnen steeds meer afvinken en na vanavond komt er met het bestemmingsplan weer een vinkje bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.