RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ontwerpster maakt afbreekbare kleding voor overledenen: "Ik ga zelf in de druivensap met vergeet-mij-nietjes"


MIJDRECHT - Modeontwerpster Charde Brouwer uit Mijdrecht maakt biologisch afbreekbare kleding voor overledenen. De kleren, die worden gemaakt van voedselresten, vergaan binnen twee maanden en zijn niet schadelijk voor het milieu. Sterker nog; uit de zaden in de kleding kunnen bloemen en misschien zelfs wel een hele boom groeien.

"Het is een soort biologische latex", legt Brouwer uit, terwijl ze in haar keuken roert in een pan met oude jus d' orange. "Ik maak het materiaal van groente en fruit, zoals sinaasappels of spinazie, bietjes en wortels. Als het maar over de datum is. Daar maak ik sappen van en dat verwerk ik vervolgens in het materiaal."

Brouwer begon al tijdens haar studie met het ontwikkelen van biologische kleding voor levenden. Maar omdat het materiaal niet tegen water kan, moest ze op zoek naar een nieuwe toepassing. Zo kwam ze uiteindelijk uit bij kleding voor de overledenen. Ze noemt het "Afterlife".

TERUGGEVEN
Volgens de modeontwerpster eist een begrafenis een flinke tol van het milieu en ze wil nu met haar creaties "iets teruggeven aan de aarde". Met resten uit de voedselindustrie maakt en kleurt ze de lappen stof die worden gecombineerd met zaadjes die kunnen ontkiemen. "Zo geven we ons lichaam terug aan de aarde en kunnen we ook nog een mooie bloem laten voortkomen".

Het is dan ook de bedoeling dat de dragers van de kleding zonder kist begraven worden. Dan kunnen volgens Brouwer de zaadjes "makkelijker uitgroeien". Dat is nog wel een lastig punt, vanwege alle regels in de Wet op de Lijkbezorging. Die schrijft immers voor dat een lichaam minimaal 50 centimeter én in een kist onder de grond moet. Verder mogen we ook niet zo maar iets planten op een begraafplaats.

"Er zitten helaas nog wat haken en ogen aan", zegt de ontwerpster. Vandaar dat de kleding ook nog niet in de praktijk is getest. Ze heeft het nu alleen nog maar geprobeerd op een biefstuk en dat werkte in ieder geval wel.

BIETENJURK
Op termijn moeten klanten als het aan Charde Brouwer ligt wel zelf kunnen kiezen of ze in een latex bietenjurk of een broccolikostuum de grond ingaan. "Het mooie is ook dat je zelf het materiaal kan kiezen. Dus je kan zelf je kleuren kiezen en er zitten allemaal prints in verwerkt. Als je gek bent op tijgerprint, dan kan dat. "

Zelf heeft ze haar keuze al gemaakt. "Ik ga zelf in de druivensap met vergeet-mij-nietjes. Met een kanten kraag van bio-latex. Dat lijkt me het mooist."

Mode-ontwerpster Charde Brouwer legt uit hoe ze de bio-plastic kleding maakt.


Charde Brouwer: "Het mooiste is zonder kist".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -