De Opbouw stopt met jeugdzorg: "We konden de verliezen niet meer dragen"

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Stichting De Opbouw stopt met het aanbieden van jeugdzorg. Met jeugdzorgorganisatie Lijn5 is de stichting actief in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lijn5 behandelt kinderen en jongeren met complex probleemgedrag die vaak ook een licht verstandelijke beperking hebben. Op dit moment begeleidt de jeugdzorgorganisatie zo'n 2.000 jongeren verdeeld over 90 gemeenten. In Utrecht gaat het om ongeveer 250 jongeren.

FINANCIEEL

Volgens Lijn5-directeur Ruud Piera was het financieel niet langer mogelijk om door te gaan. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop de inkoop en financiering van jeugdzorg is geregeld. Sinds 2015 zijn gemeenten daar namelijk zelf voor verantwoordelijk, in plaats van het rijk.
"Dat werd erg complex voor ons omdat we met veel verschillende gemeenten te maken hebben die allemaal iets anders willen," zegt Piera. Als grote organisatie die specialistische zorg biedt, werd dat tijdrovend en kostbaar. "De gemeenten bepalen allemaal zelf hun tarieven en de diensten die wij daarvoor moeten leveren."
De afgelopen jaren werden de verliezen bij Lijn5 opgevangen door De Opbouw, dat naast jeugdzorg ook ouderenzorg en gehandicaptenzorg biedt. "Maar inmiddels is het zo dat de verliezen bij Lijn5 zo oplopen dat zij dat verlies niet meer kunnen dragen."

GESPREKKEN

Lijn5 en De Opbouw voeren nu gesprekken met meerdere zorgorganisaties om de behandeling van de jongeren een-op-een over te nemen. "We hopen daar voor 1 oktober duidelijkheid over te hebben," zegt Piera.
Volgens hem is de kans het grootst is dat de jeugdzorgorganisatie wordt opgesplitst en wordt ondergebracht bij regionale partijen. "Dan wordt de zorg in Utrecht ondergebracht bij partners in de regio."
Piera benadrukt verder dat de zorg ondertussen gewoon doorgaat. "Er is sowieso geld voor de jongeren en er is sowieso continuïteit van zorg. Daar zorgt de gemeente ook voor." Daarnaast hoopt hij ook dat de medewerkers aan de slag kunnen bij de aanbieders die Lijn5 overnemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.