RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Goedgekeurde jaarrekening provincie blijft vragen oproepen

PROVINCIE UTRECHT - Afgelopen zomer plofte dan eindelijk een dik accountantsrapport op de mat van het provinciehuis. De jaarrekening van 2017, en een bijbehorend onderzoek met omstreden Uithoflijn-miljoenen, is anderhalf jaar later dan gepland goedgekeurd.

Maar hoe nu verder? Politieke partijen hadden daar nog veel vragen over naar aanleiding van het maandenlange onderzoek door provincie-accountant EY dat nu is afgerond. Eind deze maand wordt over deze uitkomsten gedebatteerd.

ONDERZOEK
De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is de 12,2 miljoen euro die is uitgegeven aan aannemer BAM. De bonnetjes en een handtekening waren er vaak wel, maar de accountant heeft na hun diepgravende onderzoek geen idee hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Soms was de gedeputeerde ook niet betrokken bij een afschrift. De provincie krijgt dan ook van EY een flinke tik op de vingers om dat in het vervolg beter vast te leggen.

Deze uitgaven komen nog eens extra onder een vergrootglas te liggen omdat, zoals al eerder bekend werd, een provinciedirecteur een verleden heeft gehad bij BAM met aandelenbezit. Uit eerder onderzoek bleek dat er volgens de provincie geen sprake was van belangenverstrengeling. De accountant beweert echter in haar onderzoek dat daar juist wél sprake van is geweest.

VRAGEN
Omdat een goede onderbouwing van miljoenenbedragen bij de Uithoflijn ontbrak was een vraag onder politici of er sprake is geweest van fraude. "Ik zeg niet dat het goed is, ik zeg niet dat het fout is. Ik kan er gewoon geen oordeel over geven", aldus de accountant. Als voor fraude duidelijke vermoedens waren, dan was de jaarrekening afgekeurd.

Een andere veelgestelde vraag ging over de boekhouding van 2018, waar nu met de jaarrekening wordt begonnen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft wederom laten weten miljoenen voorlopig op te schorten omdat het document al in juli opgestuurd had moeten worden. Eerder gebeurde de stop van betalingen vanuit Den Haag ook bij de jaarrekening van 2017.

Gedeputeerde Robert Strijk laat weten daar niet wakker van te liggen. "Ik heb de aansporing van Binnenlandse Zaken niet nodig om mij ten volste te realiseren dat we in de juiste tijdsplanning moeten gaan meelopen." Volgens hem duurt het ook langer omdat de correcties uit de jaarrekening in 2017 ook in de jaarrekening van 2018 moeten worden verwerkt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -