RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Omstreden directeur weg bij Veilig Thuis

UTRECHT - Samen Veilig Midden-Nederland neemt afscheid van directeur Tanno Klijn. De directeur lag al geruime tijd onder vuur wegens de aanhoudende problemen bij het bedrijf. Zowel de politiek als gemeentelijke bestuurders gaven eerder al aan weinig vertrouwen te hebben in Klijn.

Ruim anderhalf jaar is er al kritiek op Samen Veilig Midden-Nederland, dat onder andere Veilig Thuis, het meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld exploiteert. Met name op het gebied van waarheidsvinding en rapportages zou het bedrijf steken laten vallen. Verder gaat Samen Veilig niet goed om met klachten van klanten en ook zou er een te grote wisseling van personeel zijn. Bij RTV Utrecht meldden zich de afgelopen jaren meer dan driehonderd ouders en gezinnen met klachten over Samen Veilig.

ONVOLDOENDE VERANDERING
In diverse gemeentes startten raadsleden onderzoeken naar het functioneren van Samen Veilig. Het grootste onderzoek vond plaats in de gemeente Utrecht. Raadsleden waren uiterst kritisch en eisten verandering. Het bedrijf kwam met een veranderagenda, maar die werd door de raad al snel als onvoldoende gezien.

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt is namens alle gemeentes in de regio verantwoordelijk voor Samen Veilig. Ook hij vond de veranderagenda veel te mager. Meer dan eens liet hij tussen de regels door blijken dat ook hij geen vertrouwen meer had in Tanno Klijn.

ZWIJGCONTRACT
Klijn wordt persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het afsluiten van minimaal één ongeoorloofd zwijgcontract met cliënten die ten onrechte door Veilig Thuis werden beschuldigd van kindermishandeling. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet al geruime tijd onderzoek naar die beschuldiging. Dat onderzoek is vertraagd omdat Samen Veilig telkens om uitstel vraagt voor het geven van een reactie.

In een verklaring over zijn vertrek zegt Klijn: "Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om iedereen met wie ik de afgelopen jaren zowel intern als extern, regionaal en landelijk heb mogen optrekken, te bedanken voor de mooie en intensieve samenwerking in het kader van onze missie, namelijk een veilig thuis voor iedereen." Klijn gaat per 1 november aan de slag bij Nidos, een bedrijf dat minderjarige asielzoekers begeleidt.

In een reactie gaat Veilig Thuis niet in op de aanhoudende kritiek op Klijn, maar zegt over zijn nieuwe baan: "Er diende zich een mooie uitdaging aan voor Tanno bij Nidos. Een nieuwe stap in zijn carrière, waarbij zijn ervaring internationaal en die binnen de Jeugdbescherming mooi samenkomen. Zulke kansen dienen zich op dit niveau niet vaak aan. Vandaar de overstap per 1 november van Samen Veilig Midden-Nederland naar Nidos."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -