RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zorgen over toekomst historische kastelen en landgoederen door klimaatverandering

1/3
MAARTENSDIJK - Eigenaren van historische kastelen en landgoederen maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatveranderingen. Vooral tuinen en parken hebben te lijden onder de recente lange periodes van droogte. Dat stelt de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) na een rondvraag onder leden.

EÚn van die eigenaren die worstelt met de weersinvloeden is Otto van Boetzelaer van Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. In een ronde over zijn terrein laat hij de gevolgen zien. Sloten staan droog, bomen van 350 jaar oud staan dun in het blad en ook de rododendrons zijn niet meer wat ze ooit zijn geweest.

ELKE DAG MEE BEZIG
En dat terwijl er met man en macht gewerkt wordt om het park in stand te houden. Zo is er een grote pomp geplaatst om nieuwe aanplant en bomen die het zwaar hebben van water te voorzien. "Vorig jaar zijn er twee mensen elke dag in de week mee bezig geweest", vertelt hij. "Het is een hoop werk. Je bent er continue mee bezig. En met de droogte nu, is er nog veel meer werk dan we eigenlijk verwacht en gehoopt hadden."

Van Boetzelaer is niet de enige. Ruim driekwart van de kasteeleigenaren zegt blijvende schade te hebben aan hun tuinen en parken door de droogte van vorig jaar. 1 op de 5 zegt dat ook gebouwen te lijden hebben onder de weersinvloeden.

Een tekort aan water is voor veel eigenaren een worsteling. Ze kunnen moeilijk aan water komen voor de bomen en planten doordat beekjes, vijvers en grachten half leeg staan en het grondwaterpeil te laag staat. "Vroeger gingen hier schuitjes overheen om het hout af te voeren in 1800", wijst Van Boetzelaer naar een sloot zonder water. "En nu is het - ook nadat het verdiept is - helemaal droog. Het is triest om te zien."

MAATREGELEN NODIG
De kasteeleigenaren zien graag maatregelen zoals het verhogen van het grondwaterpeil. Daarvoor moet volgens hen worden samengewerkt tussen de overheid en organisaties die zich bezig houden met water in Nederland, zoals de waterschappen en waterbedrijven. "Het gaat om instandhouding van heel waardevol erfgoed, de gebouwen en al het land, wat heel bepalend is voor Nederland", zegt Heidi van Limburg Stirum van de Nederlandse Kastelenstichting.

Ook Van Boetzelaer benadrukt dat er echt iets moet gebeuren, omdat anders de historische parken verloren gaan. "Dit park is 150 jaar ongeveer", zegt hij. "En dat hopen we voor de volgende generaties in stand te houden." Zijn zoon beaamt dat. "Ik maak me echt zorgen. Oude eiken uit 1690 die het gewoon echt moeilijk hebben. Dat vind ik echt treurig."

Verslaggever Robert Jan Booij bekijkt de gevolgen van de droogte op landgoed Eyckenstein


Verslaggever Robert Jan Booij bekijkt de gevolgen van de droogte op landgoed Eyckenstein


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -