RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Paardrijdende' oplichter troggelt vrouwen geld af op stations

UTRECHT - Oplichters proberen zich vaak zo onopvallend mogelijk te gedragen, maar op Utrecht Centraal probeerde een wel heel opvallende verschijning geld los te krijgen. Een jongen, volledig gekleed in paardrijkleding, probeerde met een babbeltruc jonge vrouwen op te lichten. Ook in andere steden lijkt de stationsruiter te hebben toegeslagen. "Het was te absurd voor woorden, ik kon niet geloven dat iemand dit zou bedenken."

Dinsdag werd een 21-jarige vrouw uit Utrecht aangesproken door een verward ogende jongen die er uitzag als een jongen van rond de zestien. "Hij was in volledig paardrijkostuum: hij droeg een felroze shirt, paardrijbroek en korte paardrijlaarzen. Hij had zelfs een cap en een zweepje waarmee hij steeds per ongeluk mensen sloeg."

De jongen zei dat hij op weg was naar een paardrijwedstrijd, maar dat hij de trein was uitgezet omdat hij onvoldoende saldo had. "Hij vroeg mij of ik een ticket voor hem wou kopen. Zijn moeder zou dan geld naar me overmaken, want om de een of andere reden werkte zijn pinpas niet."

800 EURO
De jongen belde zogenaamd met zijn moeder, en kwam terug met een voorstel. "Z'n moeder had 880 euro naar me overgemaakt," zegt de Utrechtse, "daarvan mocht ik 80 euro zelf houden. Blijkbaar had hij zo veel geld nodig omdat hij ook een heel dure taxi naar de grens van Duitsland moest nemen. Toen zei ik, ik ga niet zo veel geld voor je pinnen, ik ken mensen die zo zijn opgelicht."

Het geld verscheen niet op haar rekening, "omdat zijn moeder bij een andere bank zat. We zijn nog op zoek gegaan naar mensen met dezelfde bank, maar die zeiden meteen dat het waarschijnlijk een oplichter was."

De 21-jarige wilde het geld niet pinnen, maar wilde wel dat de jongen veilig thuiskwam. "Hij zei dat hij autistisch was en hij deed verward. Toen ik zei dat ik het geld niet ging geven, is hij zogenaamd door zijn vader opgehaald." Het geld van zijn moeder kwam nooit aan, "want hij zei dat ze de betaling had geannuleerd."

MEERDERE STATIONS
De Utrechtse plaatste over het voorval op social media. "Daar kreeg ik al snel berichtjes van meiden die hetzelfde is overkomen op andere stations. Hij benadert blijkbaar meisjes tussen 19 en 21 die er hip uitzien."

Via de andere slachtoffers vond ze ervaringen van lotgenoten, ook van meiden waarbij zijn truc wel lukte. Volgens hen had de jongen zelf een auto en is hij daarmee naar huis gereden. Enkelen hebben contact met hem gehad: in smsjes doet hij lacherig en weigert het geld terug te geven.

De politie Oost-Brabant bevestigt dat de jongen eerder heeft toegeslagen in Eindhoven. Een woordvoerder spoort mensen aan aangifte te doen. "Als het ťťn keer voorkomt kunnen we niet veel, maar als er meerdere aangiftes binnenkomen kunnen we het behandelen als oplichting. Ga dus vooral aangifte doen als je je erin herkent."

De politie in Utrecht laat weten nog geen aangiftes over oplichters in paardrijkleding op Utrecht Centraal binnen te hebben. Wel geven ze aan dat als mensen de oplichter tegenkomen, ze het best direct de politie kunnen bellen via alarmnummer 112.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -