"OZB in Vijfheerenlanden fors omhoog door schadeclaim Niemans Beton"

VIJFHEERENLANDEN - De Onroerend Zaak Belasting in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden moet met zo'n acht procent omhoog. Dat stelt Tjerk Budding van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is de consequentie als de gemeente 50 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan Niemans Beton. De kans dat dit bedrag op tafel gelegd moet worden door Vijfheerenlanden is een stuk groter geworden door een uitspraak van de Hoge Raad, vorige week.
De ruzie tussen de gemeente en Niemans Beton gaat terug naar het jaar 1976. Het bedrijf kocht een stuk grond van de gemeente, maar die leverde dat niet op het afgesproken moment. Het bedrijf wilde uitbreiden omdat het een verbeterde heipaal op de markt wilde brengen.
Door de weigering de grond te leveren leed Niemans schade. Over een vergoeding daarvan wordt sindsdien geprocedeerd. Een commissie met wijze mannen heeft jaren gestudeerd om tot een bedrag te komen. Dat bedrag werd voorgelegd aan het gerechtshof in Den Haag. Niemans was het niet eens met een deel van de berekening en de rechter ging daarin mee. Het betreffend onderdeel, een aftrek voor bedrijfsrisico, werd uit de berekening gehaald. Daar was Vianen het weer niet mee eens en de gemeente ging naar de Hoge Raad.

OVERWINNING

Vorige week deed de Hoge Raad uitspraak in dat beroep. Het beroep werd verworpen. En dat betekent dat de berekening blijft zoals het gerechtshof heeft bepaald. De advocaten van Niemans Beton reageren opgetogen op de uitspraak van de Hoge Raad. Anna Galama noemt het een honderd procent overwinning voor de ondernemer.
Maar met deze uitspraak van de Hoge Raad komt er geen einde aan de zaak. Er is namelijk ook nog ruzie over de manier waarop rente berekend moet worden, de zogenoemde oprenting. Vorig jaar was er een zogenoemde comparitie-zitting waarbij de rechter probeerde om tot een schikking te komen. Dat mislukte, de partijen bleven steken op een onoverbrugbaar verschil. Vianen bood 10 miljoen euro en Niemans wilde niet lager gaan dan 52 miljoen euro.
De uitspraak van de Hoge Raad heeft verstrekkende gevolgen. De verwachting is dat de schadeclaim nu niet lager kan worden dan 33 miljoen euro. Als je daar de juridische kosten van Niemans bij optelt, kom je al snel rond de 45 miljoen euro uit. Maar Niemans gaat niet voor dat laagste bedrag. De advocaat laat weten nu voor de volle schade te gaan, en die ligt rond de 100 miljoen euro. Aannemelijk lijkt dat de rechter zal beslissen dat er een schadevergoeding van rond de 53 miljoen euro betaald moet gaan worden.

TELEURSTELLEND

Burgemeester Jan Pieter Lokker van Vijfheerenlanden denkt dat de soep niet zo heet gegeten gaat worden. "Het is nou maar net hoe je de zaak bekijkt. Het is teleurstellend dat in feite de Hoge Raad geen sluitende uitspraak heeft gedaan. Dat is jammer aan de ene kant, aan de andere kant hadden we ook wel verwacht dat het zou kunnen worden terugverwezen naar het hof in Den Haag en dat is dan ook precies wat er is gebeurd." De burgemeester gaat daarmee voorbij aan het feit dat de Hoge Raad juist een tussenvonnis van het Gerechtshof heeft bekrachtigd en dat daardoor de kosten voor de gemeente met tientallen miljoenen omhoog zullen gaan.
Advocaat Anna Galama van Niemans Beton noemt de opstelling van de gemeente schokkend. "De risico-opslag in de berekening is definitief van tafel. De Hoge Raad heeft juist op dit punt definitief in het voordeel van Niemans beslist. Concreet brengt dat mee dat definitief vaststaat dat de schade in 1976 10 miljoen euro bedraagt. De zaak is, logischerwijs, door de Hoge Raad terugverwezen naar het Hof om over het enige overgebleven punt te oordelen waarover nog geen definitieve uitspraak is gedaan: de oprenting." Daarmee bedoelt de advocaat dat er nog rente berekend moet worden over dat bedrag, vanaf 1976 tot aan nu. Hoe dat moet is dus nog onderwerp van discussie.

BURGER BETAALT

Tjerk Budding is als econoom verbonden aan de Vrije Universteit Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in gemeentefinanciën. Op verzoek van RTV Utrecht heeft hij naar de zaak gekeken. Hij zegt dat Vijfheerenlanden de schadeclaim wel kan betalen. De gemeente bezit namelijk aandelen in Eneco, die ze kan verkopen. De waarde daarvan wordt geschat op zo'n 50 miljoen euro. Daarnaast heeft de gemeente een bedrag van 10 miljoen gereserveerd voor de claim.
Maar de verkoop van de aandelen heeft wel consequenties. De gemeente krijgt jaarlijks dividend uitgekeerd. Dat gaat om een bedrag van ongeveer één miljoen euro en dat valt dan weg als de aandelen verkocht zijn. Vijfheerenlanden is een nieuwe fusiegemeente. Volgens Budding stijgen de kosten in fusiegemeentes de eerste jaren altijd meer dan verwacht werd. Ruimte op de begroting is er dus niet.
De gemeente heeft weinig instrumenten om de inkomsten te verhogen. Het enige dat dan rest is de OZB, de onroerend zaak belasting. Budding: "Ik denk dat die OZB met zo'n acht procent omhoog zal moeten. Het punt is, er zal één miljoen euro moeten worden opgevangen. Dat kan bij deze gemeente niet door te bezuinigen, want de gemeente is net heringedeeld. En uit ervaring blijkt dat gemeentes in de eerste jaren dan eerder meer kwijt zijn aan kosten, dan minder." Overigens kan de OZB niet in één keer met acht procent omhoog. Dat zal in stapjes moeten.
Als de claim niet wordt afgemaakt op een bedrag rond de 50 miljoen euro, maar op bijvoorbeeld 100 miljoen euro, dan zijn de gevolgen voor Vijfheerenlanden nog veel ernstiger, zegt Budding. Het is volgens hem dan niet ondenkbeeldig dat de gemeente onder verscherpt toezicht van de provincie komt te staan.
De bedrijfsterreinen van Niemans Beton zijn inmiddels overgenomen door Multibeton. Multibeton is nog steeds gevestigd in Vianen. Dit bedrijf heeft niets te maken met Niemans Beton en ook niet met de miljoenenclaim op de gemeente Vijfheerenlanden.
"OZB in Vijfheerenlanden fors omhoog door claim Niemans Beton."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.