RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boze Overvechters demonsteren opnieuw tegen komst Nieuwe Zandpad

UTRECHT - Tientallen boze Overvechters hebben vanavond nogmaals geprotesteerd tegen de komst van een prostitutiezone in hun wijk. Vanavond lichtten zij een burgerinitiatief toe tijdens een bijeenkomst van de gemeente. "Wat ons het meest dwarszit, is dat de gemeente nooit naar ons heeft geluisterd. Iedereen weet dat Overvecht een wijk is met veel problemen, en daarom de minst geschikte wijk is voor zo'n prostitutiezone."

In het ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht zijn de partijen vanavond nogmaals met elkaar in gesprek gegaan. Volgens CDA-fractieleider Sander van Waveren waren er zo'n 150 mensen bijeen, van sekswerkers tot omwonenden. "Het is een proces dat al jaren voortsleept, dus ik ben blij dat iedereen toch weer aanwezig was. Maar de partijen zijn niet nader tot elkaar gekomen."

POLITIECAPACITEIT
Wat hij met name opvallend vond, waren de "ongekend scherpe" reacties van de politie en het Openbaar Ministerie. "Zij maken zich echt zorgen over deze plannen. Volgens de politie kost het, als dit plan wordt doorgezet, zeker 25 tot 30 extra politiemensen. Dat gaan ten koste van de politiecapaciteit in de rest van de stad en de regio. Een schokkend hoog aantal, aangezien we deze mensen in de rest van de stad ook heel hard nodig hebben."

Normaal houdt de politie zich vaak buiten zulke politieke discussies, aldus Van Waveren. "Maar nu hebben ze duidelijk hun afkeer uitgesproken. Ik heb niet eerder - in de drie periodes dat ik in de raad zit - de politie zo scherp kritisch op een gemeentelijk plan gehoord."


Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht zijn fel tegen de komst van de prostitutiezone. "Wij strijden al vanaf het begin tegen de komst van het Nieuwe Zandpad", vertelt Suzanne Janse. "Alle instanties, politie, werkgroepen en OM, hebben bevestigd dat een prostitutiezone Šltijd gepaard gaat met overlast en dat Overvecht daarom de minst geschikte wijk is voor zo'n zone. Dan heb ik het niet per se over de klanten, en ook niet over de sekswerkers zelf natuurlijk, maar over drugscriminaliteit die wordt aangetrokken door zo'n zone, of hangjongeren die nou eenmaal in de buurt gaan hangen. En iedereen weet dat Overvecht al een wijk is met veel problemen."

LOCATIEONDERZOEK
Het locatieonderzoek, dat de gemeente in november 2013 uitvoerde in de zoektocht naar een geschikte locatie voor de prostitutiezone, is volgens Janse een lachertje. "Dat is gebaseerd op lucht. Het zijn een paar A4'tjes, waarin willekeurige locaties op een rij worden gezet. Criteria die voor de ene locatie gelden, gelden niet voor de andere locatie. En weging van die verschillende criteria is er Łberhaupt niet. Als ik dit had ingeleverd op mijn middelbare school, had ik een onvoldoende gekregen."

CONSEQUENTIES
Waar de zone dan wel moet komen? "Die vraag krijg ik vaak, maar: waarom is dat mijn probleem? Als de gemeente zo nodig een prostitutiezone wil, moeten zij er zelf maar voor zorgen dat het een goede plek krijgt."

De bewoners willen op zijn minst dat de gemeente een nulmeting doet, om straks te kunnen kijken of er - zoals zij verwachten - inderdaad meer overlast komt door de komst van het Zandpad. "En als die er dan inderdaad blijkt te zijn, wat wordt er dan aan gedaan? De gemeente weigert daar tot nu toe consequenties aan te hangen", aldus Janse.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -