Eerste Wereldwinkel van Nederland in Breukelen viert 50-jarig bestaan

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BREUKELEN - Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd van, maar 50 jaar geleden werd in Breukelen de allereerste Wereldwinkel geopend. Nog altijd is de zaak open en dat werd vandaag gevierd.
Oprichter Johan Derks begon in 1969 met de verkoop van spullen uit ontwikkelingslanden vanuit zijn huiskamer. Even later opende hij zijn eerste echte Wereldwinkel in een pand dat door de gemeente beschikbaar was gesteld. Derks verkocht producten waarvoor de producenten een eerlijke prijs hadden gekregen.

GOEDE EN SLECHTE TIJDEN

Het bleek een succes want in de loop der tijd openden steeds meer winkels de deuren. Vele tientallen moesten uiteindelijk ook weer sluiten omdat ze de concurrentie met andere (web)winkels niet aankonden of een gebrek aan vrijwilligers hadden.
Ook de zaak in Breukelen, inmiddels overgenomen, ging het niet altijd voor de wind. "We zaten vorig jaar bij elkaar en zeiden: het gaat zo slecht met de omzet, bij het 50-jarig bestaan kunnen we de zaak sluiten", vertelt voorzitter Thoon Jongerius.
Maar het tij keerde toen de winkel zich meer ging richten op duurzaam gemaakte spullen en streekproducten. "Zoals appel- en perensap, walnotenolie en honing uit de tuin van het lokale kasteel Gunterstein." Ook zijn er weer nieuwe vrijwilligers, al zijn het vaak mensen van tegen de vijftig die zich melden, in tegenstelling tot de idealistische jongeren die vroeger de kar trokken.
Het jubileum in Breukelen wordt vandaag kleinschalig gevierd. Er zijn enkele vrijwilligers van het eerste uur bij. Oprichter Johan Derks is er niet. "Hij is inmiddels 83 en woont in Belgrado", vertelt Jongerius.

GEEN WINSTOOGMERK

In het hele land zijn er op dit moment zo'n 250 Wereldwinkels. De meesten zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW) of bij Wereldwinkels Nederland. Ze hebben geen winstoogmerk en worden door vrijwilligers gerund.
De winkels werken allemaal op basis van het principe een eerlijke prijs voor een eerlijk product te geven en verkopen spullen die het fairtrade-keurmerk hebben.
Verslaggever Robert Jan Booij nam vandaag een kijkje bij de Wereldwinkel in Breukelen
Deel 2 van verslaggever Robert jan Booij bij de Wereldwinkel in Breukelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.