RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Man met dynamiet in kofferbak voor rechter: "Ik ben gebruikt"

SOESTERBERG - Waarom rijdt een jonge man 's nachts in Soesterberg rond met dynamiet en een ontstekingsmechanisme in zijn kofferbak? Dat was de grote vraag vanmiddag, toen de rechtbank zich voor het eerst over de verdenkingen tegen de man boog. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het voorbereiden van brandstichting of een ontploffing, maar wat het doelwit zou zijn geweest is onbekend.

De 21-jarige Zakaria el A. uit Maassluis werd zaterdag 1 juni in Soesterberg door de politie met zijn auto aan de kant gezet bij een verkeerscontrole. In de kofferbak lagen volgens het OM alle mogelijke spullen om een bom of brandbom te maken: 300 gram dynamiet en een fles benzine. En verder een batterij, slagpijpje, elektriciteitsdraden en een mobiele telefoon die als ontstekingsmechanisme diende.

KATVANGER

De verdachte beweert dat hij als katvanger is gebruikt en de spullen voor iemand anders van A naar B moest vervoeren, maar deed er verder het zwijgen toe. Volgens het OM ligt het niet direct voor de hand om met de gevonden spullen een explosief voor een plofkraak te fabriceren.

De officier van justitie vraagt advies aan een explosievendeskundige om te bepalen wat je met het materiaal zou kunnen doen. De politie is nog bezig met onderzoek, maar er zouden tot dusverre geen aanwijzingen zijn dat El A. betrokken is bij criminele activiteiten of is geradicaliseerd.

HASJ EN BOKSBEUGEL

Naast het voorbereiden van brandstichting of een ontploffing, is ook het bezit van staven dynamiet strafbaar. Het OM laat nog door het NFI onderzoeken hoe explosief de stof in de staven is. Ook wordt onder meer het ontstekingsmechanisme nog onderzocht op vingerafdrukken en DNA-sporen.

In de auto van de verdachte vond de politie ook nog een kleine 40 gram hasj. Ook daarvoor wordt hij vervolgd. Hij zou verder ook nog een boksbeugel bij zich hebben gehad, mogelijk wordt hem daarom door het OM ook nog verboden wapenbezit ten laste gelegd.

NIET TERUG NAAR SCHOOL

De verdachte zit sinds zijn aanhouding in hechtenis. Hij was wegens ziekte niet in de rechtszaal aanwezig, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Die vroeg de rechter om hem het proces in vrijheid af te laten wachten, zodat hij weer naar school kan. Door zijn aanhouding heeft hij zijn studie eind juni niet kunnen afronden.

De officier van justitie verzette zich tegen vrijlating, dat zijn school in gevaar kwam had hij van tevoren kunnen bedenken. De rechter besloot besloot vervolgens dat de verdachte voorlopig vast blijft zitten, omdat de verdenkingen te ernstig zijn.

De volgende zitting is in november. Het is nog niet duidelijk of de zaak dan al inhoudelijk kan worden behandeld en het OM met een strafeis komt. Het politieonderzoek is dan afgerond, maar mogelijk komt de verdediging nog met onderzoekswensen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht