RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Margreet bij de Socialrun: over diepe dalen en hoop voor de toekomst


PROVINCIE UTRECHT - Over tien dagen start de jaarlijkse Socialrun: een estafetteloop rond het IJsselmaar. Volgende week vrijdag vertrekken 1000 deelnemers vanuit Soesterberg voor hun ronde van 555 kilometer. Hardlopend, fietsend, als kok of als veegwagen. Samen hebben ze n doel: meer openheid over psychische aandoeningen creeeren.

ERVARINGSDESKUNDIGE
En dat is belangrijk, weet Sad. Hij is psycholoog, maar ook ervaringsdeskundig. Tijdens zijn studie psychologie sluipt de eertse depressie zijn leven in. "Ik snapte mezelf niet goed, was anders dan de mensen om me heen", legt Sad uit. Toch kon hij toen nog niet vermoeden hoe groot de invloed van depressies en psychotische periodes op zijn leven zou zijn.

"Ik denk dat ik in totaal wel zo'n 15 jaar ziek ben geweest", rekent Sad Margreet voor. "Eigenlijk had ik me er bij neergelegd dat het bij mijn leven hoorde, net als dat ik soms opgenomen moest worden op een psychiatrische afdeling." Als dan rond zijn vijfendertigste langzaam een fase aanbreekt waarin het beter gaat, is dat bijna wennen: "Ik vond het maar moeilijk te geloven."

HARLOPEN ALS MEDICIJN
Het herstel van Sad kwm ook op een onverwacht moment. Een ambulant hulpverlener - iemand die bij hem aan huis kwam voor hulp - ontdekt dat Sad opleeft van forse lichamelijke inspanning. Sad begint met rustige loopjes in de buurt van zijn huis, maar als snel wordt hij bloedserieus: "Ik loop tegenwoordig ook weleens een marathon"

De Socialrun is Sad dus op het lijf geschreven: hij kan alles vertellen over goede en slechte tijden als je psychisch kwetsbaar bent n is verslaafd aan een fors stukje hardlopen!

'Lopen kan werken als medicijn', vertelt Sad in deze uitzending


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -