Margreet bij de Socialrun: over diepe dalen en hoop voor de toekomst

PROVINCIE UTRECHT - Over tien dagen start de jaarlijkse Socialrun: een estafetteloop rond het IJsselmaar. Volgende week vrijdag vertrekken 1000 deelnemers vanuit Soesterberg voor hun ronde van 555 kilometer. Hardlopend, fietsend, als kok of als veegwagen. Samen hebben ze één doel: meer openheid over psychische aandoeningen creeeren.

ERVARINGSDESKUNDIGE

En dat is belangrijk, weet Saïd. Hij is psycholoog, maar ook ervaringsdeskundig. Tijdens zijn studie psychologie sluipt de eertse depressie zijn leven in. "Ik snapte mezelf niet goed, was anders dan de mensen om me heen", legt Saïd uit. Toch kon hij toen nog niet vermoeden hoe groot de invloed van depressies en psychotische periodes op zijn leven zou zijn.
"Ik denk dat ik in totaal wel zo'n 15 jaar ziek ben geweest", rekent Saïd Margreet voor. "Eigenlijk had ik me er bij neergelegd dat het bij mijn leven hoorde, net als dat ik soms opgenomen moest worden op een psychiatrische afdeling." Als dan rond zijn vijfendertigste langzaam een fase aanbreekt waarin het beter gaat, is dat bijna wennen: "Ik vond het maar moeilijk te geloven."

HARLOPEN ALS MEDICIJN

Het herstel van Saïd kwám ook op een onverwacht moment. Een ambulant hulpverlener - iemand die bij hem aan huis kwam voor hulp - ontdekt dat Saïd opleeft van forse lichamelijke inspanning. Saïd begint met rustige loopjes in de buurt van zijn huis, maar als snel wordt hij bloedserieus: "Ik loop tegenwoordig ook weleens een marathon"
De Socialrun is Saïd dus op het lijf geschreven: hij kan alles vertellen over goede en slechte tijden als je psychisch kwetsbaar bent én is verslaafd aan een fors stukje hardlopen!
'Lopen kan werken als medicijn', vertelt Saïd in deze uitzending

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.