College Amersfoort: 'Koningsdagboete' was ongeschikt voor vrijwilligers

© NOS
AMERSFOORT - In de evaluatie van Koningsdag 2019 door burgemeester en wethouders wordt kritisch teruggekeken op de geheimhoudingsverklaring die vrijwilligers moesten tekenen. Volgens een brief aan de gemeenteraad is een verklaring uit een eerdere fase van de planning onterecht in een later stadium gebruikt.
In maart ontstond ophef over de geheimhoudingsclausule die vrijwillers van de Koningsdagfestiviteiten moesten tekenen. Als zij uit de school klapten over de voorbereidingen konden ze rekenen op een boete van 25.000 euro. Later trok burgemeester Bolsius deze boete in.
Uit de brief aan de gemeenteraad blijkt nu dat deze verklaring onterecht in latere fases van de organisatie werd gebruikt. In de eerste fases van de planning moest worden voorkomen dat bepaalde informatie niet eerder dan gepland naar buiten kwam. "Met name omdat er ook nog over veiligheidsmaatregelen werd gesproken, was het noodzakelijk heel goede afspraken te maken over geheimhouding," meldt de brief.
De boete was bedoeld als "serieuze prikkel" om lekken te voorkomen. Ook was het de bedoeling om deelnemers hiermee te beschermen tegen druk van de media: "deelnemers en betrokken partijen kunnen met de geheimhouding in de hand aangeven dat ze niets mogen of kunnen zeggen."

VRIJWILLIGERS

In een latere fase, waarbij vrijwilligers en organisaties bij de plannen werden betrokken, had deze verklaring dus niet gebruikt moeten worden. "Achteraf gezien was het model geheimhoudingsverklaring dat is gebruikt in het stadium dat de route en het programma nog niet bekend waren, niet geschikt voor de fase waarin samen met vele vrijwilligers en organisaties het programma verder werd uitgewerkt."
"In deze fase hadden we een aangepaste geheimhoudingsverklaring moeten maken die recht doet aan de inzet van alle partijen en die daarmee in balans is," meldt het College van B&W in de brief.
Het College wil helpen om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen. "Wij zullen de volgende gemeente die Koningsdag zal organiseren, hier actief over informeren als zij ons om advies vragen."
Afgezien van het debacle rondom de boete kijkt het College in de evaluatie terug op een geslaagde editie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.