Tijdelijk camera's in Lombok: "Echt nodig, maar niet de oplossing voor het probleem"

© RTV Utrecht
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Lombok zijn op drie plekken tijdelijke camera's geplaatst. Die moeten helpen in de strijd tegen overlast en criminaliteit in de buurt. De camera's staan op de hoek van de J.P. Coenstraat met de Kanaalstraat, op de hoek van de J.P. Coenstraat en de Van Imhoffstraat en op de hoek van de Kanaalstraat en Lombokstraat.
Volgens de gemeente kwamen er de afgelopen tijd weer meer meldingen binnen over overlast en criminaliteit in de wijk en is daarom besloten de camera's te plaatsen. Ze blijven staan tot december.

ECHT NODIG

Lombok worstelt al langere tijd met problematiek zoals drugshandel en geweld. VVD-raadslid Queeny Rajkowski is dan ook blij dat de camera's geplaatst zijn. "Het is gewoon echt nodig", zegt ze. "Maar ik heb niet de illusie dat hiermee het probleem wordt opgelost." Er is volgens Rajkowski een lange adem nodig om structureel iets te doen aan de problemen in de wijk.
Bülent Isik van de PvdA noemt de camera's "een lapmiddel". Hij is blij voor de bewoners van Lombok dat de camera's er zijn, maar vreest dat de problemen zich tijdelijk zullen verplaatsen naar andere delen van de stad. "Er is een structurele oplossing nodig." Beide raadsleden willen meer geld, aandacht en maatregelen in Lombok om naast een harde aanpak van crimineel gedrag, ook de maatschappelijke problemen aan te pakken.

HARDNEKKIG PROBLEEM

Utrecht werkt op allerlei manieren aan het aanpakken van drugshandel en -gebruik, overlast en criminaliteit in de wijk. Met partners als de politie, bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers wordt de strijd aangegaan. Dit voorjaar kondigde de gemeente aan overlastgevers zoals drugsdealers een gebiedsverbod op te leggen. Ook werden al eens eerder camera's geplaatst in de wijk. Maar het probleem is hardnekkig.
Volgens de gemeente komt dat doordat er een moeilijk aan te pakken harde kern is, die bestaat uit (oud)leden van criminele jeugdgroepen, drugsverslaafden en criminelen. Zij komen doorgaans niet uit de wijk zelf, maar uit andere delen van de stad. Zij verzamelen zich vooral in de omgeving van de Kanaalstraat. Rajkowski hoopt dat het plaatsen van camera's helpt om dat netwerk te verstoren zodat er eindelijk rust komt voor bewoners in de straat.

RUST

Dat creëren van rust werd ook eerder dit jaar al geprobeerd nadat een viswinkel en een restaurant in Lombok waren beschoten. Burgemeester Van Zanen sloot de panden enkele weken. Volgens raadslid Isik had dat resultaat en is het sindsdien rustiger in de wijk.
Ook Rajkowski zegt dat de ergste spanning uit de lucht is. "Maar er wordt nog steeds veel te hard gereden en er is nog steeds intimidatie." Ook Isik vindt de hardrijders een doorn in het oog. "De overheid en politie moeten laten zien: wij zijn de baas", zegt Isik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.