RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Deelnemers aan inzameling tegen ALS in IJsselstein zwemmen 137.000 euro bij elkaar

1/2
IJSSELSTEIN - Honderden mensen sprongen gisteren de Hollandsche IJssel in om geld in te zamelen voor het goede doel. En dat deden ze niet voor niks: met de zwemactie A Local Swim IJsselstein werd meer dan 137.000 euro opgehaald. Dat geld gaat gebruikt worden om de dodelijke spierziekte ALS te bestrijden.

3,2,1! Als het startschot klinkt, plonzen de zwemmers het water in. Met zwemmutsen en zwembrillen op zijn de deelnemers goed voorbereid op het water. Het is de bedoeling dat ze twee kilometer zwemmen. "We organiseren dit nu voor de tweede keer en het is alweer een stuk drukker dan vorig jaar", zegt organisator Erik-Jan Zorgdrager. "En gelukkig maar, want het is hard nodig."

ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) is een ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren. ALS leidt tot zwakte van spieren in armen, benen, het gezicht en de romp. Er bestaat geen behandeling of medicijn, waardoor de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiŽnt drie jaar is. De donaties bij A Local Swim IJsselstein zijn dan ook meer dan welkom.

BIJZONDERE GROEP

Terwijl de IJssel vol ligt met sportievelingen, wordt een paar straten verderop in het binnenzwembad van IJsselstein ook gezwommen tegen ALS. Het is een bijzondere groep mensen die daar donaties ophaalt door baantjes te trekken. "Ik kan de IJssel niet in want ik ben ziek, maar ik wil wel zwemmen," vertelt Marjolein Makkink. Zij heeft geregeld dat er ook een swim in het zwembad is, zodat mindervaliden, ouderen en kinderen ook mee kunnen doen. "Al zwemmen mensen maar ťťn baantje, het is voor het goede doel," zegt Marjolein.

Marjolein is verlamd aan haar rechterbeen maar gaat toch twee kilometer zwemmen, net als de mensen in de IJssel. Een hele prestatie, want het zal vooral op haar beide armen aan komen. Marjoleins ziekte ontwikkelde zich na een val van een trap. Zes jaar lang heeft ze op bed moeten liggen omdat ze niets kon, dus op het moment dat het startsein klinkt en ze aan haar baantjes begint, valt er een last van haar schouders. De klappende mensen aan de kant zorgen ervoor dat ze het even te kwaad krijgt. "Ik begon met 50 banen en nu kan ik er 80."

Het is een mooi gezicht. Zowel in het zwembad als in de IJssel wordt door zo'n 325 mensen stug doorgezwommen. Het is duidelijk dat hier met een doel door het water wordt geploegd en de toewijding is te zien op de gezichten van de deelnemers.

"De sfeer is echt goed", zegt organisator Erik-Jan terwijl hij lachend boven de muziek probeert uit te komen. "We hebben er met z'n allen lang naar uitgekeken en ondanks de regen is het een geslaagde dag."

IJsselsteiners zwemmen zich helemaal leeg voor de ALS-bestrijding


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -