RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Urban Culture Run in Utrecht: gemoedelijke hardloopwedstrijd "zonder tijd en zonder strijd"

1/4
UTRECHT - "Het is een superleuke manier om de stad te zien." Dat zegt een loper tijdens de Urban Culture Run in Utrecht. Zo'n 700 deelnemers deden vandaag mee aan het hardloopevenement. Ze konden 5 of 10 kilometer lopen dwars door gebouwen in de binnenstad.

Bij de StayOkay aan de Neude kijken de toeristen met rolkoffers in het trappenhuis nauwelijks op van de hardlopers die langsrennen. De Urban Culture Run is wat dat betreft een bijna onopvallend hardloopevenement. De straten in de stad zijn ook niet afgezet en alleen bij de gebouwen waar de lopers naar binnen mogen, staan begeleiders die vriendelijk goedemorgen zeggen.

TIJDREGISTRATIE
Twee vrouwen rennen de StayOkay binnen. Ze doen vaker mee aan hardloopevenementen, maar de Urban Run is wel een bijzondere: "Het is zonder tijd en zonder strijd. Je hebt de vrijheid om een stukje mee te lopen of even bij de gebouwen stil te staan."

 Rennen zonder tijd en zonder strijd Rennen zonder tijd en zonder strijd | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Maike van Eijndthoven van de organisatie herinnert zich nog dat bij de vorige run twee deelnemers tussendoor even koffie waren gaan drinken bij Karel V. "We hebben geen tijdregistratie. Het gaat echt om de beleving van de route. Het is een leuk stuk hardlopen door bijzondere plekken en gebouwen waar je misschien normaal gesproken niet komt of misschien wel nooit binnen bent geweest."

INKTPOT
Elk jaar is het voor de organisatie weer een uitdaging om nieuwe panden te vinden waar de lopers doorheen mogen rennen. Zo mogen de lopers dit jaar door het Beatrixtheater en door TivoliVredenburg. Ook het Stadhuis doet mee en de StayOkay. De nieuwe locatie van dit jaar is de Inktpot aan de Catharijnesingel waar ProRail in huist.

Dit is het mooiste gebouw van de wereld"
medewerker van Prorail

Maike van Eijndthoven is blij met de toevoeging van dit gebouw: "Je moet natuurlijk wel ieder jaar wat leuks en nieuws toevoegen, want lopers die al langer met ons meelopen, willen ook nog verrast worden. Dus we moeten ook weer wat moois bedenken voor volgend jaar."

TOESCHOUWERS
Langs de route staat een enkeling de lopers aan te moedigen. Zoals op de binnenplaats van de Inktpot. Een medewerker van ProRail moedigt elke loper aan. "Dit is het mooiste gebouw van Nederland, misschien wel van de wereld. 22 miljoen bakstenen en daar mag je doorheen lopen. Dat is toch fantastisch."

 Een medewerker van ProRail juicht de lopers toe Een medewerker van ProRail juicht de lopers toe | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Bij de Inktpot zijn de lopers bijna aan het eind van hun route. Ze zien er wat vermoeid uit, maar genieten van de route. Een van de lopers vertelt voor het eerst de Inktpot van binnen te zien. Tijd is voor hem niet belangrijk: "Ik loop het lekker rustig. Ik zag net wel mensen bij Hoog Catharijne stiekem de roltrap pakken, dus die zullen wel een goeie tijd willen hebben, maar ja dat mag ook."

Urban Culture Run door de binnenstad van Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -