"Staat betaalt dubbel voor onderhoud paleismeubels"

Wassen beeld van Koningin Juliana in een van de kamers op Paleis Soestdijk.
Wassen beeld van Koningin Juliana in een van de kamers op Paleis Soestdijk. © Paleis Soestdijk
SOESTDIJK - Het rijk betaalt al meer dan dertig jaar voor het onderhoud van de inboedel van paleizen, terwijl het koningshuis er nog altijd vergoedingen voor ontvangt. Dat meldt NRC. De krant kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur inzage in onder meer taxatierapporten.
De overheid nam tussen 1982 en 2009 alle inventarissen van vier paleizen, waaronder Paleis Soestdijk, over van de Oranjes, schrijft NRC. De meubels werden direct daarna kosteloos in bruikleen gegeven aan de leden van het Koninklijk Huis. Wat de staat in 2009 voor de inventaris van Soestdijk heeft betaald is weggelakt in de taxatierapporten. Voor de koninklijke huisraad uit Noordeinde, Huis ten Bosch en Het Loo werd in de jaren tachtig zo'n 20 miljoen gulden, tegenwoordig zo'n 17 miljoen euro, betaald aan prinses Juliana.

ONDERHOUDSPLICHT

Uit een nota die recent openbaar is geworden blijkt dat premier Dries van Agt in 1978 de aanzet tot de aankopen heeft gegeven. Door de boedel en de onderhoudsplicht over te nemen zouden volgens Van Agt de kosten voor het staatshoofd zelf omlaag gaan.
De kostenvergoeding aan het staatshoofd wordt echter nog altijd uitgekeerd. In 1978 ging het om een bedrag van 280.000 gulden en dat is in 2019 inmiddels geïndexeerd naar zo'n 320.000 euro. De vergoeding is onderdeel van de 4,9 miljoen euro die koning Willem-Alexander ontvangt voor 'personele en materiële uitgaven'.

BETEKENISVOLLE INRICHTING

De RVD zegt tegen NRC dat de koninklijke meubels in Noordeinde en Huis ten Bosch in matige tot slechte staat verkeerden. Ze zijn op kosten van de overheid in oude luister hersteld en gebruikt om de paleizen een representatieve en "historisch betekenisvolle inrichting" te geven, aldus de RVD.
Uit documenten die onlangs openbaar zijn gemaakt blijkt dat de aankoop in de jaren zeventig tot uitgebreide discussies tussen de overheid en het hof heeft geleid. Het parlement is nooit over de miljoenentransacties geïnformeerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.